Μέρος IIΙ: Μιλούν, Π. Παγάνης, ελαιοκαλλιεργητής, Γ. Κόκκινος, πρόεδρος ΟΠ Νηλέας, Βασίλης Κοκκινοφόρος, ελαιουργός

0

Το olivenews.gr εγκαινίασε στις 9 Απριλίου 2020 μια μεγάλη έρευνα με θέμα «Διάλογος για την ελαιοκομία (αγροτική οικονομία) τον καιρό του κορωνοϊού». Θέλουμε να δώσουμε το λόγο, να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του ένας όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ανήκουν στον κόσμο της ελαιοκομίας (ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς), αλλά και γενικότερα της αγροτικής οικονομίας, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη θέση που ο καθένας/καθεμία βρίσκεται στην όλη αγροδιατροφική αλυσίδα. Γι αυτό και η ιστοσελίδα μας θα είναι ανοιχτή και φιλόξενη για όλους/όλες, ενώ απάνθισμα των απόψεων θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος (92ο) του περιοδικού Ελιά & Ελαιόλαδο.

Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης, αλληλένδετης με μια οικονομική κρίση, στην οποία ο ελαιοκομικός -και ευρύτερα ο αγροτικός- τομέας καλούνται όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά και να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο.

Ευχαριστούμε όλους/όλες για τη συνεργασία τους.


 

Πάνος Παγάνης, ελαιοκαλλιεργητής

Α) Πως σας έχει επηρεάσει μέχρι τώρα η κρίση του κορωνοϊού;

Η καθημερινότητά μου σαν ελαιοπαραγωγός ελάχιστα έχει αλλάξει. Ο γεωργικός τομέας δεν έχει ούτε πενθήμερα ούτε τριήμερα, αργίες και διακοπές. Κυρίως οι κλιματολογικές συνθήκες είναι αυτές που καθορίζουν τις καλλιεργητικές φροντίδες. Όσον αφορά τη διάθεση του ελαιολάδου δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα σε σχέση με άλλους συναδέλφους (π.χ. κτηνοτρόφους και παραγωγούς κηπευτικών ) το προϊόν πουλιέται στην όποια τιμή, που κατά τη γνώμη μου δεν έχει να κάνει με την παρούσα κατάσταση του COVID-19.

Β) Ποιες είναι οι προτάσεις σας – άμεσα/βραχυπρόθεσμα, και, – μέσο/μακροπρόθεσμα;

Ίσως η αναδιοργάνωση της γεωργίας στη χώρα μας όπως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να κατευθυνθεί  στη λογική της αυτάρκειας, προστατεύοντας τους παραγωγούς από υποκατάστατα χαμηλής διατροφικής αξίας. Δυστυχώς στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια το υπουργείο Γεωργίας φάνηκε κατώτερο της περιστάσεως και επικεντρώθηκε στο μοίρασμα των επιδοτήσεων χωρίς να ενισχύει την πραγματική παραγωγή. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

Γ)  Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι γενικότερες επιπτώσεις; Πως εσείς μπορείτε να επηρεάσετε αυτές τις γενικότερες εξελίξεις;

Οι οικονομικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν είναι κάτι πρωτόγνωρο γιατί ο COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Θεωρώ ότι ο πρωτογενής τομέας θα επηρεαστεί λιγότερο. Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας – ευκαιρία για  αναδιοργάνωση της αγροτικής πολιτικής ώστε να υπάρχει αυτάρκεια των βασικών προϊόντων διατροφής.

Υ.Γ Στο θέμα εργατών γης συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του κυρίου Κόκκινου (βλ. παρακάτω).

————-

 

 

Γιώργος Κόκκινος 

Πρόεδρος ΔΣ ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ

Α) Πως σας έχει επηρεάσει μέχρι τώρα η κρίση του κορωνοϊού;

Από μια σκοπιά οι αγρότες είμαστε οι “προνομιούχοι” της κρίσης εφόσον έχουμε την “πολυτέλεια” να εργαζόμαστε. Από πολλές άλλες σκοπιές, όμως, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την ζήτηση και διάθεση αγροτικών προϊόντων, με την προμήθεια εργαλείων και ανταλλακτικών και με την επάρκεια σε εργάτες γης.

Β) Ποιες είναι οι προτάσεις σας

– άμεσα/βραχυπρόθεσμα, και,

Οπωσδήποτε η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει οικονομικά τους παραγωγούς που πλήττονται επειδή δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά, αλλά και για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, εφόσον πλέον η επάρκεια τροφίμων εν όψη της οικονομικής κρίσης που θα ακολουθήσει αποκτά εξαιρετική σημασία, όπως και ο ρόλος της γεωργίας.

Ένα μεγάλο θέμα που αντιμετωπίσαμε οι ελαιοκαλλιεργητές κατά την συγκομιδή 2019-20 ήταν η έλλειψη εργατών. Το πρόβλημα είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ ποιο έντονο φέτος διότι τον Οκτώβρη απ΄ ότι φαίνεται οι περιορισμοί θα επανέλθουν με πιθανό κλείσιμο των συνόρων κτλ. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει σε συνεργασία φορέων με την πολιτεία ένας σχεδιασμός για να μην βρεθούμε μπρος σε τραγικά αδιέξοδα

– μέσο/μακροπρόθεσμα

Όπως είναι γνωστό η γεωργία οι ελαιοκαλλιεργητές και γενικότερα οι αγρότες πριν τον κορωνοιό, αντιμετώπιζαν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Η κρίση που έκανε την εμφάνισή της πριν λίγους μήνες θα επιδεινώσει περισσότερο τα πράγματα, γι αυτό και επειδή σύμφωνα με τους ειδικούς δύσκολα θα επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση, πρέπει να κάνουμε έναν νέο σχεδιασμό για την γεωργία μας και την αποστολή της. Ένα από τα προβλήματα που είναι πιθανό να κάνει την εμφάνισή του είναι η ανεπάρκεια τροφίμων εφόσον πολλά βασικά τρόφιμα δεν τα παράγουμε πλέον και άλλα έρχονται από πολύ μακριά. Είναι επιτακτικός ένας νέος σχεδιασμός για την γεωργία, που θα έχει δυο άξονες. Ο πρώτος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των παραγωγών, ώστε να συνεχίζουν να παράγουν τρόφιμα και πρώτες ύλες, και ο δεύτερος θα πρέπει να περιλαμβάνει μια νέα στρατηγική που θα εστιάζει στην πολυσυλλεκτικότητα και πολυλειτουργικότητα, με στόχο την ενίσχυση της αυτάρκειας χωρίς να θυσιαστεί η ανταγωνιστικότητα. Πιθανόν η κρίση ίσως είναι και η τελευταία ευκαιρία για  μια αναδιοργάνωση της γεωργίας μας στην παραπάνω κατεύθυνση.

Επίσης, επειδή στο παγκόσμιο περιβάλλον οι απειλές πλέον πληθαίνουν, και η κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα απειλητική για την γεωργία θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός αντιμετώπισης κρίσεων

Γ)  Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι γενικότερες επιπτώσεις; Πως εσείς μπορείτε να επηρεάσετε αυτές τις γενικότερες εξελίξεις;

Το πρόβλημα την κρίση του κορωνοιού θα ακολουθήσει οικονομική κρίση σε παγκόσμια κλίμακα η οποία και θα φέρει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Σε συνδυασμό με την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών λόγω των γενικότερων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, θα κλονίσουν και την γεωργία εφόσον μπορεί να δούμε συγκυριακά, προϊόντα με μεγάλη ζήτηση αλλά και προϊόντα με πρόβλημα διάθεσης. Στο χώρο του ελαιολάδου είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια αυξημένη ζήτηση λόγω της συνεισφοράς του στην προστασία της υγείας, αλλά δεν αποκλείεται και μείωση της ζήτησης επειδή πολλοί καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα έλαια ποιο προσιτά.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας διάλογος φορέων σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια σε εθνικό, με το αρμόδιο υπουργείο ώστε να καταλήξουμε σε μια εθνική στρατηγική στο χώρο των τροφίμων


Βασίλης Κοκκινοφόρος

Ελαιουργός, Ιδιοκτήτης της εταιρείας Aeolian Gold

Θέση στο διάλογο για την ελαιοκομία και την αγροτική οικονομία τον καιρό του κορονωϊού πήρε ο κ. Βασίλης Κοκκινοφόρος που δραστηριοποιείται στη Μόρια της Λέσβου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Συμφωνώ πλήρως με τα λεγόμενα της κυρίας Δήμητρας Αλιέως και δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.” Για να δείτε την απάντηση της κας Αλιέως πατήστε ΕΔΩ

—————————-

«Διάλογος για την ελαιοκομία (αγροτική οικονομία) τον καιρό του κορωνοϊού»

Μέρος Ι: Μιλούν, Δήμ. Αλιέως, SOVENA SA, Δημ. Δαμιανός, καθ. ΓΠΑ & Ιω. Καλτσής, PROTYPON AE

Μέρος ΙΙ: Mιλούν, Βάσος Ευθυμιάδης, ΕΣΥΦ, Χρ. Καραδήμος, Συν/σμός Στυλίδας & Ελ. Γερμανάκη, Εργαστήριο ΑΣ Ρεθύμνου