Συνάντηση του ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη με τη Διεπαγγελματική Ελαιολάδου

0

Πριν από τέσσερις μήνες συναντήθηκε ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, με την ΕΔΟΕ    Η τιμή του ελαιολάδου στο επίκεντρο της συνάντησης του Μάκη Βορίδη με την ΕΔΟΕ (upd)

Μεσολάβησε η πανδημία του κορωνοϊού, οι τιμές υποχώρησαν κι άλλο -παρά την πρόσκαιρα αυξημένη κατανάλωση-, ενώ στο ζήτημα της “εθνικής στρατηγικής” δεν φάνηκε να συντελέστηκε κάποια πρόοδος. Πέρυσι τέτοια εποχή -παραμονές εκλογών- η ΕΔΟΕ είχε διοργανώσει μια μεγάλη ανοικτή δημόσια συζήτηση, πάλι με θέμα την εθνική στρατηγική και με την έντονη ενεργό παρουσία της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)  Η κληρονομιά που άφησε η ημερίδα της ΕΔΟΕ. Χθές, παραμονές ανασχηματισμού, ο κ. Βορίδης συναντήθηκε με την ΕΔΟΕ στη σκιά του προτεινόμενου από την ΝΑΟΟΑ προτύπου, υποχρεωτικού για την αγορά των ΗΠΑ, για το οποίο μέχρι τώρα έχει γράψει μόνο το olivenews.gr και το οποίο ντε φάκτο βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων -και των αποφάσεων- το θέμα της περιβόητης εθνικής στρατηγικής. Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο του υπουργού.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου που επιδιώκει με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και στη συνεχή παρακολούθηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποίησε την Δευτέρα 15 Ιουνίου συνάντηση με την Εθνική Διεπαγγελματική Ελαιολάδου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενδελεχής αναφορά στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο του Ελαιολάδου και αποφασίστηκε η δημιουργία συμβουλευτικής ομάδας για χάραξη στρατηγικής σε θέματα ελαιοκομίας.

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε η από κοινού διοργάνωση ημερίδων ανά περιφερειακή ενότητα, με τη Διεπαγγελματική Ελαιολάδου και τοπικούς φορείς για τη διαχείριση της πληροφορίας που σχετίζεται με τις καλλιεργητικές φροντίδες, τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς  έως την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα αναμόρφωσης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Βορίδης τόνισε από την πλευρά του ότι το Υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί τα προβλήματα που εντοπίζονται στον πρωτογενή τομέα και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει καίρια και ουσιαστικά, προκειμένου να προασπίσει και να αναδείξει το άκρως ποιοτικό ελληνικό προϊόν.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, και οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Παναγιώτης Καραγιάννης, Μανώλης Γιαννούλης, Διονύσης Καραπάνος, Ανανίας Καραχανίδης και Γιώργος Οικονόμου.

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2020