Εκπρόσωποι 9 χωρών συζητούν και αναλύουν την ελαιοκομική περίοδο 2020/21

0
3

Ποια θα είναι η παραγωγή, η κατανάλωση, η μεταβολή των αποθεμάτων, πώς θα ξεκινήσουν και πώς θα εξελιχθούν οι τιμές, ποιες αναμένονται να είναι οι κινήσεις εξαγωγών/εισαγωγών στο διεθνές εμπόριο τη νέα εμπορική περίοδο 2020/2021. Αυτά μεταξύ πολλών άλλων συζήτησαν επί 4ωρο οι εκπρόσωποι των 9 κυριότερων χωρών παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου σε τηλεδιάσκεψη στις 30/9/2020. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις που υποβλήθηκαν διαδικτυακά από διάφορες χώρες και από παρευρισκόμενους σε αίθουσα που είχε ειδικά διαμορφωθεί στο συνεδριακό κέντρο της Χαέν.

Τη συζήτηση οργάνωσε και συντόνισε ο στρατηγικός αναλυτής Juan Vilar (Ισπανία).

Συμμετείχαν οι:

  1. κ. Βασίλης Ζαμπούνης (olivenews.gr, Ελιά & Ελαιόλαδο, Ελλάδα)
  2. Δρ. Ajmi Larbi (Διδάκτωρ Ινστιτούτου Ελιάς της Τυνησίας, Τυνησία)
  3. κ. Alvaro Labella (Γενικός Διευθυντής της Olivogestao, Πορτογαλία)
  4. κ. Antonio Guerreiro (Ειδικός αναλυτής της ζήτησης της διεθνούς αγοράς, Αυστραλία)
  5. Δρ. Gino Celletti (Εμπειρογνώμων στην εμπορία ελαιολάδου, Ιταλία)
  6. Δρ. Jorge Pereira (Εμπειρογνώμων του διεθνούς ελαιοκομικού τομέα, Λατινική Αμερική)
  7. κ. Jorge Pena (Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Innoliva, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)
  8. κα Chania Szewczyk Chagas (Ειδική γευσιγνώστρια των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και σομελιέ ελαιολάδου, Βραζιλία)

Για να δείτε το video της εκδήλωσης πατήστε εδώ.

Ακολουθεί μια περίληψη των όσων συζητήθηκαν***:

-Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να φθάσει τους 3.119.400 τόνους εκ των οποίων θα συνεισφέρουν:

– Ισπανία 1.633.000 (Χαέν 630.000)

– Ιταλία 270.000

– Ελλάδα 240.000

  • Τουρκία 180.000
  • Μαρόκο 140.000
  • Τυνησία 130.000
  • Πορτογαλία 120.000
  • Συρία 80.000
  • Αλγερία 75.000
  • Αργεντινή 28.000
  • Αίγυπτος 25.000
  • Χιλή 23.500
  • Αυστραλία 23.000
  • ΗΠΑ 22.500
  • Λίβανος 17.000
  • Λιβύη 17.000
  • Ιορδανία 16.000
  • Ισραήλ 16.000
  • Παλαιστίνη 14.000

(ακολουθεί πλήθος χωρών με μονοψήφια νούμερα)

-Η παραγωγή συμπληρώνεται από αποθέματα 755.760 τόνων.

-Έναντι της παραπάνω προσφοράς η κατανάλωση αναμένεται στα ίδια επίπεδα με την παραγωγή και κατανέμεται:

– Ευρώπη 1.696.030

– Αμερική 573.690

– Ασία 384.810

– Αφρική 269.650

– Ωκεανία 83.000

-Από το παραπάνω ισορροπημένο ισοζύγιο προκύπτει ότι φέτος θα σταματήσει η κατηφόρα των τιμών της τελευταίας 5ετίας.

-Η Πορτογαλία -που είναι σχετικά πρώιμη και φέτος έχει μειωμένη παραγωγή- θα ξεκινήσει με ανοδική σε σύγκριση με πέρυσι τιμή παραγωγού γύρω στα 3,20 ευρώ/kg

-Αργότερα θα μπει στο χορό και η Ισπανία περίπου στα 2,40-2,50 ευρώ, τα οποία σιγά-σιγά θα τείνουν να διολισθήσουν σε χαμηλότερες τιμές αλλά ανώτερες των περσινών, περίπου στα 2,20 με 2,30 τον Ιανουάριο 2021.

-Το κοινό παρθένο και τα βιομηχανικά δεν αναμένεται να έχουν την ίδια καλή πορεία όπως το έξτρα παρθένο, παρά το μάλλον ανεξήγητο πρόσφατο ανοδικό ράλλυ.

-Να διευκρινίσουμε ότι η παραγωγή της Ισπανίας, όπως άλλωστε και της Ελλάδας, θα εξαρτηθεί από τον αν θα βρέξει τις επόμενες ημέρες, γιατί διαφορετικά οι αποδόσεις λάδι/καρπός θα είναι φτωχότερες άρα και η τελική ποιότητα ελαιολάδου μικρότερη.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν:

  • Αγροτική Τράπεζα της Χαέν
  • Κέντρο Ερευνών Olivarum
  • IFEJA (εταιρεία υπεύθυνη για την διοργάνωση της Expoliva)

*******************

*** Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των JUAN VILAR CONSULTORES ESTRATEGICOS και της Άξιον Εκδοτική (olivenews.gr). Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς αναφορά της πηγής.

Η Άξιον Εκδοτική (olivenews.gr) είχε ενημερώσει εγκαίρως όλα τα ΜΜΕ και ιδίως τα αγροτικού περιεχομένου σχετικά με την τηλεδιάσκεψη. Όποιος/α επιθυμούσε μπορούσε πολύ εύκολα να εγγραφεί δωρεάν και αποκτώντας έναν κωδικό πρόσβασης να παρακολουθήσει όλη τη συζήτηση και -δημοκρατικά- να υποβάλλει στο τέλος ερωτήσεις.

Επίσης, επειδή όλη η συζήτηση θα γινόταν στα ισπανικά η΄Άξιον Εκδοτική, μην έχοντας κάποιον χορηγό, αναγκάστηκε και πλήρωσε επαγγελματία διερμηνέα που κάλυψε όλη την εκδήλωση.

Τέλος, δεν μπορώ παρά να μην επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα διολισθαίνει σε μία κατάσταση εσωστρέφειας και απομόνωσης από τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και ενημέρωσης σε Βρυξέλλες (Κομισιόν), Μαδρίτη (ΙOC), Νέα Υόρκη (ΝΑΟΟΑ), και όχι μόνο, την ίδια ώρα που τα “εθνικά μας προϊόντα” (ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές) συνεχώς παγκοσμιοποιούνται και ο διεθνής ανταγωνισμός οξύνεται.