Εικόνες ελαιολάδου από Πορτογαλία και Αυστραλία

0

Στην Πορτογαλία…

Μειωμένη κατά 35%, στους 120.000 τόνους, αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Πορτογαλία, η οποία, ξεκινώντας πρώιμα (αρχές του Οκτώβρη) τη συγκομιδή παράγει ελαιόλαδο με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και τοποθετεί υψηλά τον πήχυ των τιμών στα 3,20€/κιλό για το έξτρα παρθένο.

Μετά τις πρώτες εβδομάδες οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν σιγά-σιγά και με την έναρξη της ισπανικής συγκομιδής τον Νοέμβριο να διαμορφωθούν στα 2,50-2,40 €.

Η Πορτογαλία αποτελεί μία ελαιοκομική χώρα στην οποία κυριαρχούν οι υπερεντατικές φυτεύσεις. Όσον αφορά την εξαγωγική της δραστηριότητα, παρουσιάζει σταθερή άνοδο, κυριαρχώντας στην Βραζιλία, την 2η εισαγωγέα / καταναλώτρια χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

 

Στην Αυστραλία…

Στην Αυστραλία, μία χώρα της οποίας τα ελαιοτριβεία δεν υπερβαίνουν τα 100 σε αριθμό, οι υπερεντατικές φυτεύσεις επίσης κυριαρχούν, με κύριους πυλώνες 2 κτήματα των 20.000 στρεμμάτων το καθένα, ποικιλίας Arbequina.

Πάντως, αν και μικρή, η αυστραλιανή παραγωγή παρουσίασε αύξηση σε σχέση με πέρυσι, και από τους 12-15.000 τόνους έφτασε φέτος τους 23.000, ενώ στο μέλλον, συνεχίζοντας την αυξητική της πορεία, προβλέπεται να φτάσει τους 30.000 τόνους.

Η πλειοψηφία (90%) του ελαιολάδου που παράγεται αφορά σε έξτρα παρθένο ενώ το κοινό παρθένο (5%) και το λαμπάντε(5%) αποτελούν το υπόλοιπο 10%.

Αξίζει να σημειωθεί η διαφορά τιμής του εγχώριου αυστραλιανού ελαιολάδου με τα εισαγόμενα (70% ισπανικής προέλευσης) με το πρώτο να είναι μέχρι και 70% ακριβότερο, φτάνοντας στα καταστήματα λιανικής τα 7€/λίτρο.

Να συμπληρώσουμε ότι παρά την ελληνική ομογένεια, το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου είναι κάτω του 5%, σε αντίθεση με την επιτραπέζια ελιά, στην οποία έχουμε την 1η θέση.

*****

Τα παραπάνω στοιχεία αποτέλεσαν μέρος της ομιλίας των κ. Álvaro Labella (Γενικός Διευθυντής της Olivogestao, Πορτογαλία) και κ. Antonio Guerreiro (Ειδικός αναλυτής της ζήτησης της διεθνούς αγοράς, Αυστραλία)κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας τηλεδιάσκεψης για την τρέχουσα ελαιοκομική σεζόν που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.