Διαμαρτύρονται οι Τυνήσιοι ελαιοπαραγωγοί

1

Η Εθνική Ομοσπονδία Ελαιοπαραγωγών της Τυνησίας διαμαρτύρεται θεωρώντας ότι το επίπεδο τιμών 5,6 δηναρίων/ λίτρο (1,8 €) που έχει ορίσει η ΟΝΗ (Εθνική Υπηρεσία Ελαιολάδου) είναι απαράδεκτα χαμηλή και ευνοεί τους κερδοσκόπους. Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν ελάχιστη τιμή τα 7,5 δηνάρια/ λίτρο (2,4 €), επικαλούμενοι την αύξηση του κόστους παραγωγής. Σημειωτέον ότι ο μεγάλος όγκος των τυνησιακών ελαιολάδων εξάγεται προς Ιταλία και Ισπανία μέσω του συστήματος της “Ενεργητικής Τελειοποίησης” (TPA), το οποίο διαχειρίζεται η ΟΝΗ και αφορά σε όλες τις ποιότητες, όχι μόνο τα βιομηχανικά/ λαμπάντε αλλά και τα έξτρα παρθένα.

Σύμφωνα με την TPA, μια χώρα της Ε.Ε. εισάγει προσωρινά ελαιόλαδα από την Τυνησία, (ή άλλη 3η χώρα), άνευ δασμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα επανεξάγει σε άλλη χώρα εκτός Ε.Ε. (π.χ. Η.Π.Α.), αφού προηγουμένως είτε τα ελαιόλαδα υποστούν κάποια μεταποίηση (π.χ. ραφινάρισμα/ εξευγενισμό τα λαμπάντε), είτε και απλή εμφιάλωση/ συσκευασία τα έξτρα παρθένα.

Πάγιο αίτημα του ΣΕΒΙΤΕΛ και της ΕΔΟΕΕ στο παρελθόν, που επαναλήφθηκε κατά την ημερίδα της Διεπαγγελματικής ΕΔΟΕ) τον Ιούνιο 2019 αποτελεί η απελευθέρωση της TPA και για την Ελλάδα προκειμένου να προμηθεύεται η βιομηχανία φτηνά αδασμολόγητα ελαιόλαδα από την Τυνησία και άλλες 3ες χώρες. Λανθασμένα εκείνη την ημέρα ειπώθηκε από το συντονιστή της συζήτησης, ότι η TPA αφορά μόνο στα βιομηχανικά λαμπάντε και όχι και τα έξτρα παρθένα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία, υπάρχει αυστηρότατο σύστημα ελέγχου ώστε αυτά τα προσωρινά εισαγόμενα ελαιόλαδα της TPA να μη διοχετευθούν στην εσωτερική αγορά (βλέπε περισσότερες πληροφορίες στο κεφ. Ελαϊκές Πολιτικές χωρών της Μεσογείου, της Δήμητρας Αλιέως, σελ. 619 της Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: το Ελαιόλαδο).

Άνεργοι νέοι απείλησαν να αυτοκτονήσουν ομαδικά έξω από τη Βουλή

Πολλοί άνεργοι νέοι από την επαρχία Κασερίν της δυτικής Τυνησίας συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας σήμερα και απείλησαν ότι θα αυτοκτονήσουν ομαδικά, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tunis Afrique Presse (TAP).

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και κατόπιν προσπάθησαν να μπουν στο κοινοβούλιο, απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσουν. Κρατούσαν στα χέρια τους γκαζάκια και έλεγαν ότι το μοναδικό αίτημά τους είναι να βρουν δουλειά.

Οι νέοι, στην πλειονότητά τους απόφοιτοι πανεπιστημίων, ζήτησαν από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τους βουλευτές της επαρχίας Κασερίν να δεσμευτούν γραπτώς ότι έχουν δικαίωμα στην εργασία. Ζήτησαν επίσης να ενεργοποιηθεί η συμφωνία που είχε υπογράψει στις 29 Δεκεμβρίου 2017 η κυβέρνηση του Γιούσεφ Σάχεντ για την πρόσληψη 183 άνεργων νέων από την πόλη Κασερίν.

Με πληροφορίες από realites.com

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ καλά κάνουν οι Τυνήσιοι ενδιαφερόμενοι και διαμαρτύρονται και διεκδικούν καλύτερες τιμές για τα ελαιόλαδα τους!
    Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε σαν Έλληνες ελαιοπαραγωγοί είναι η θέση του ΣΕΒΙΤΕΛ για απελευθέρωση της ΤΑΡ ειδικά για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, για την Ελλάδα….λες και αυτό είναι που μας λείπει! Η θέση αυτή αποδεικνύει την παντελή έλλειψη στρατηγικής αλλά και της απαραίτητης αλληλεγγύης στον κλάδο ώστε τα Ελληνικά ελαιόλαδα να βγουν από το σημερινό τέλμα και να προχωρήσουν στις διεθνείς αγορές. Δεν είναι τυχαίο, αυτά τα μυαλά είναι που (μεταξύ άλλων) κρατούν κάθε χρόνο πίσω την Ελληνική ελαιοκομία από τις εξελίξεις και δίνουν χώρο στους ανταγωνιστές μας να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί! Ο σώζων εαυτόν σωθήτω λοιπόν και Περαστικά μας!