Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Χαρτογραφούμε την ελληνική ελαιοπαραγωγή από σήμερα έως και την 2020/21 (upd)

Μια μικτή εικόνα με έντονες διακυμάνσεις και κατά τόπους εστίες αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας για την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο 2020/21. Αυτό αποκόμισε το olivenews.gr από τη μεγάλη έρευνα / αφιέρωμα που πραγματοποίησε σε νομούς της χώρας συζητώντας με  καλούς γνώστες που εκπροσωπούν όλους τους τομείς, δηλαδή ΔΑΟΚ, ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς, τυποποιητές ελαιολάδου και εξαγωγείς.

*Ο δαίμων του τυπογραφείου διέγραψε από τη Στερεά Ελλάδα την πιο σημαντική περιοχή, ειδικά για τη Κονσερβολιά, το νομό Φθιώτιδας, τον οποίο και συμπληρώνουμε σήμερα.

 ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νομός Δωδεκανήσων

Καρπόδεση: Σε μερικά μέρη υπήρξε καλή εξέλιξη της έως τώρα καρπόδεσης ενώ σε άλλα όχι. Ο μίνι καύσωνας μείωσε λίγο την ανθοφορία.

Δάκος & Δακοκτονία: Τώρα εμφανίζεται ο δάκος. Δεν έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί ακόμη.

Εκτίμηση & Σχόλια για την 2020/21: Η παραγωγή αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ίσως και λίγο καλύτερη.

 

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νομός Σάμου

Καρπόδεση: Δεν ήταν η αναμενόμενη σε σχέση με την αυξημένη ανθοφορία. Ο καύσωνας επηρέασε σημαντικά.

Δάκος & Δακοκτονία: Αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται σε εφαρμογή ο 2ος ψεκασμός (δολωματικός).

Εκτίμηση & Σχόλιο για 2020/21: Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στους 1.700 τόνους.

 Νομός Χίου

Καρπόδεση: Λιγότερη συγκριτικά με πέρυσι.

Δάκος & Δακοκτονία: Έχει ξεκινήσει η δακοκτονία.

Εκτίμηση & Σχόλιο για την 2020/21: Η φετινή συγκομιδή αναμένεται χειρότερη από την καλή περσινή. Αναμένονται το πολύ έως 500 τόνοι λάδι και το πολύ έως 20 τόνοι επιτραπέζιες ελιές (θρούμπες).

Νομός Λέσβου

 Καρπόδεση: Ο καύσωνας του Μαΐου είχε έντονα αρνητική επίπτωση στην καρπόδεση ειδικά των πιο πρώιμων ποικιλιών, στα παραλιακά.

Δάκος & Δακοκτονία: Υπάρχει δάκος. Πέρυσι είχαν και γλοιοσπόριο συνδυαστικά με δάκο.

(Λόγω αντιφατικών εκτιμήσεων αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες για να επανέλθουμε)

Εκτίμηση & Σχόλια για 2020/21: Προμηνύεται μία κακή χρονιά.

ΘΡΑΚΗ

Νομός Αλεξανδρούπολης

 Καρπόδεση: Έχει γίνει ζημιά κατά τόπους λόγω βροχοπτώσεων κατά την ανθοφορία. Υπάρχουν περιοχές όπου το 40% δεν έδεσε ο καρπός.

Δάκος & Δακοκτονία: Δεν έχουν εκδηλωθεί προσβολές αυτή την περίοδο και δεν έχει γίνει ψεκασμός.

Εκτίμηση & Σχόλια: Συνολικά ο νομός αναμένεται να πάει καλά αν και με κατά τόπους διακυμάνσεις.

 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 Νομός Χαλκιδικής

 Καρπόδεση: H μεταβλητότητα είναι έντονη αναλόγως της περιοχής με αποδόσεις από κακές (με πολύ μικρό ποσοστό ελαιόκαρπου), μέτριες (χωρίς ιδιαίτερη επίδραση των καιρικών συνθηκών) και πολύ καλές.  Η διαφοροποίηση των καιρικών συνθηκών είναι έντονη ακόμη και μεταξύ μικρών αποστάσεων.

Δάκος & Δακοκτονία: Υπάρχει κατά τόπους αν και σε μικρές συγκεντρώσεις. Οι ψεκασμοί γίνονται έγκαιρα από τους παραγωγούς, με ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση της ποιότητας του ελαιόκαρπου (ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς).

Εκτίμηση & Σχόλια 2020/21: Η γενική εικόνα προμηνύει μία καλή έως μέτρια χρονιά με παραγωγή μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει το πρόβλημα με το χαλάζι και την έλλειψη υλικών χαλαζοπροστασίας (δεν υπάρχουν υλικά που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δέντρα ύψους 3m) για την ελιά καθώς και έλλειψη στους εργάτες γης. Το μικροκλίμα της περιοχής έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία 5 χρόνια.

  ΕΠΤΑΝΗΣΑ

 Νομός Ζακύνθου και Νομός Κεφαλληνίας -Ιθάκης

Καρπόδεση: Η καρπόδεση πήγε πολύ καλά.

Δάκος & Δακοκτονία: Υπάρχει δάκος αλλά ακόμη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τώρα θα διεξαχθεί ο 1ος ψεκασμός.

Εκτίμηση & Σχόλια 2020/21: Δεν προβλέπεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι χαμηλές τιμές και πόσο απρόβλεπτη έχουν γίνει οι διακυμάνσεις της αγοράς.

ΗΠΕΙΡΟΣ

 Νομός Θεσπρωτίας

 Καρπόδεση: Η καρπόδεση πάει καλά στα πιο παραθαλάσσια ενώ στα ορεινά οι κατά τόπους βροχές επηρέασαν αρνητικά (σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή), ωστόσο γενικά η εξέλιξη είναι καλή.

Δάκος & Δακοκτονία: Μικρή συγκέντρωση δάκου προς το παρόν (οι παγίδες δεν έχουν δείξει κάτι σημαντικό) αλλά σίγουρα υπάρχει κατά τόπους.

Εκτίμηση & Σχόλια για 2020/21: Ποσοτικά προμηνύεται μία καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι. Φαίνεται να υπάρχει πιο μεγάλη ποσότητα καρπού. Από ποιοτική σκοπιά περιμένουν να δουν πως και αν θα επηρεάσει ο δάκος του οποίου η μεγαλύτερη προσβολή αναμένεται τον Σεπτέμβρη.

Νομός Πρεβέζης

 Καρπόδεση: Η καρπόδεση ήταν μειωμένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι λόγω παρενιαυτοφορίας. Κατά τα άλλα οι καιρικές συνθήκες δεν επηρέασαν. Ικανοποιητικό το μέγεθος του ελαιόκαρπου.

Δάκος & Δακοκτονία: Παρουσία δάκου κατά τόπους. Όποιος θέλει κάνει μόνος του ψεκασμούς καθώς η Περιφέρεια δεν ασχολείται.

Εκτίμηση & Σχόλια για 2020/21: Η παραγωγή θα είναι λιγότερη σε σχέση με πέρυσι. Ελπίζουν να ανέβουν οι τιμές, οι οποίες είναι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα 1.30 €/κιλό το οξύτητας 0,5 ???. Ζητούν να παρέμβει κάποιος από το Υπουργείο.

 Νομός Άρτας

 Καρπόδεση: Εμφανείς και εδώ οι επιπτώσεις του καύσωνα του Μαΐου, που επηρέασαν την πρώιμη ανθοφορία και είχαν σαν αποτέλεσμα μειωμένη καρπόδεση.

Δάκος & Δακοκτονία: Υπάρχει δάκος. Στην Άρτα δεν εφαρμόζεται δακοκτονία. Ο καθένας πραγματοποιεί μόνος του τους ψεκασμούς.

Εκτίμηση & Σχόλια για 2020/21: Η παραγωγή θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 Νομός Λαρίσης (info από ελαιοτριβείο)

 Καρπόδεση: Η καρπόδεση φαίνεται καλή αναφορικά με την ποιότητα και  ποσότητα καρπού. Ο καύσωνας επηρέασε αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

Δάκος & Δακοκτονία: Μάλλον μικρή η συγκέντρωση, αν και φοβούνται για έξαρση λόγω των θερμοκρασιακών διαφορών ημέρας- νύχτας. Έχει ήδη ξεκινήσει η δακοκτονία.

Εκτίμηση & Σχόλιο 2020/21: Καλύτερη από πέρυσι η φετινή παραγωγή.

 

Νομός Μαγνησίας ( info από εργοστάσιο επιτραπέζιων ελιών)

 Καρπόδεση: Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καρπόδεση σε σχέση με πέρυσι.

Δάκος & Δακοκτονία: Αισθητή παρουσία κατά τόπους.

Εκτίμηση & Σχόλιο για 2020/21: Η φετινή συγκομιδή αναμένεται στα ίδια επίπεδα με τη περσινή.

 ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

 * Νομός Φθιώτιδας 

Καρπόδεση: Η καρπόδεση εξελίσσεται σε μέτρια επίπεδα, χειρότερα  σε σχέση με την εκτιμώμενη (αναλογικά με το άνθος).

Δάκος & Δακοκτονία: Υπάρχει δάκος, κυρίως στα ορεινά. Έχουν γίνει ήδη 2 δολωματικοί ψεκασμοί.

Εκτίμηση & Σχόλια 2020/21: Αναμένεται μία μέτρια χρονιά, στα ίδια περίπου επίπεδα με τη περσινή.

 

Νομός Αιτωλοακαρνανίας (info για επιτραπέζιες ελιές και ελαιόλαδο)

Καρπόδεση: Σε γενικές γραμμές η καρπόδεση επηρεάστηκε από τον καύσωνα του Μαΐου αλλά σε διαφορετικό βαθμό αναλόγως με την περιοχή. Η γενική εικόνα είναι από μέτρια έως κακή. Στις περιοχές του Αγρινίου, Αιτωλικού, Μεσοβεργίου, Δήμου Βόνιτσας καθώς και στο Μεσολόγγι υπάρχει σημαντική μείωση λόγω του καύσωνα (-40%  σε καλαμών και λαδοελιά στο Μεσολόγγι, -50% σε Αγρίνιο, Αιτωλικό, Μεσοβέργι και Δήμο Βόνιτσας). Εξαίρεση η περιοχή του Καινούργιου όπου η καρπόδεση εξελίσσεται φυσιολογικά, χωρίς να έχει επηρεασθεί από τον καύσωνα. Πάντως, η μείωση της καρπόδεσης δεν οφείλεται μόνο στον καύσωνα αλλά και στο γεγονός ότι η περσινή συγκομιδή έγινε αργά (λόγω παγετού), γεγονός που καταπόνησε τα δέντρα με αποτέλεσμα να μην έχουν καλή απόδοση φέτος. Πληροφορίες από περιοχή του Δήμου Βόνιτσας αναφέρουν και άλλους πιθανούς λόγους μείωσης καρπόδεσης όπως οι «άκυρες» βροχοπτώσεις και η παρατεταμένη ξηρασία της προηγούμενης χρονιάς.

Δάκος & Δακοκτονία: Δάκος υπάρχει κατά τόπους και σε μικρές ακόμη συγκεντρώσεις ενώ αναμένουν έξαρση τον Σεπτέμβρη. Στο Καινούργιο έχει γίνει ο 1ος δολωματικός ψεκασμός. Οι παραγωγοί διεξάγουν μόνοι τους τους ψεκασμούς καθώς δεν επαρκεί η εφαρμογή από τις Περιφέρειες. Στις περιοχές Αγρινίου, Αιτωλικού, Μεσοβεργίου έγινε ο 1ος ψεκασμός την Δευτέρα 13 Ιουλίου. Περιοχές εκτός εμβέλειας της εφαρμογής από την Περιφέρεια όπως ο Δήμος Βόνιτσας διεξάγουν μόνοι τους τους ψεκασμούς.

Εκτίμηση & Σχόλια 2020/21: Η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30-50% σε σχέση με πέρυσι, αναλόγως με την περιοχή. Πηγές από Μεσολόγγι και Αγρίνιο αναφέρθηκαν σε αποθέματα καλαμών περί τους 50.000 τόνους. Οι τιμές στις καλαμών βρίσκονται στα 0,7-0,8 τα 200 τεμάχια. Υπάρχουν παραγωγοί που με τόσο χαμηλές τιμές, δεν πουλάνε και πιθανότατα θα πετάξουν το προϊόν. Επίσης, σχολιάστηκε το ότι το κράτος επιτρέπει την εφαρμογή fosmet έως και 14 ημέρες πριν τη συγκομιδή, παρόλο που η Αμερική απορρίπτει τις επιτραπέζιες με υπολείμματά του. Αρά ο ψεκασμός αυτόματα σε αποκλείει από την αμερικανική αγορά. Επίσης, ποιος ο λόγος που το dimethoate ενώ έχει εγκριθεί στην Ιταλία δεν εγκρίνεται και στην Ελλάδα;

Νομός Βοιωτίας

Καρπόδεση: Σε χαμηλά επίπεδα η καρπόδεση 20-25% με max 30-35%. Αν και η ανθοφορία πήγε καλά ήταν μειωμένη η καρποφορία λόγω συνθηκών με υψηλές θερμοκρασίες.

Δάκος & Δακοκτονία: Έχουν τοποθετηθεί παγίδες και έχει γίνει ένας γενικός ψεκασμός.

Εκτίμηση & Σχόλια για 2020/21: Αν ο χειμώνας είναι έντονος (με χαμηλές θερμοκρασίες 4-5Ο C) τότε θα έχουμε καλή παραγωγή (συνδυαστικά με άλλους παράγοντες π.χ λίπανση, αντιμετώπιση δάκου).

Νομός Ευβοίας

Καρπόδεση: Πολύ κακή η εξέλιξη της καρπόδεσης.

Δάκος & Δακοκτονία: Η εφαρμογή δακοκτονίας γίνεται μεμονωμένα λόγω της χαμηλής καρπόδεσης.

Εκτίμηση & Σχόλια για 2020/21: Λογικά η παραγωγή θα είναι μεγάλη σε ποσότητα αρκεί να ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες

 Νομός Αττικής

 Καρπόδεση: Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την καρπόδεση, η οποία δεν εξελίχθηκε ομαλά. Συγκεκριμένα στη Δυτική Αττική υπάρχει μία απώλεια της τάξης του 50% ενώ στην Ανατολική Αττική η καρπόδεση είναι μέτρια στο 30-40%.

 Δάκος & Δακοκτονία: Ο δάκος εμφανίστηκε στην Ανατολική Αττική απρόσμενα νωρίς αλλά δεν γίνεται δακοκτονία λόγω έλλειψης εργολάβου και χαμηλού ποσοστού καρπόδεσης. Αντιθέτως στην Δυτική Αττική οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις 21/7. Στα νησιά η δακοκτονία επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

 Εκτίμηση & Σχόλια για 2020/21: Η παραγωγή θα είναι σίγουρα χαμηλότερη από πέρυσι. Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του δάκου.

 

Το αφιέρωμα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Κρήτης.

Φωτό: ευγενική παραχώρηση του φωτογράφου Αντρέα Σμαραγδή

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα