Οσμή σκανδάλου εκατομμυρίων με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΣΕΒΙΤΕΛ

0

Η εφημερίδα ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ έφερε στη δημοσιότητα ντοκουμέντο με το οποίο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης -η γνωστή OLAF- «διαπίστωσε ότι ο δικαιούχος (σ.σ. δηλαδή ο ΣΕΒΙΤΕΛ) από κοινού με τον φορέα υλοποίησης , έχει διαπράξει σειρά παρατυπιών, ορισμένες από τις οποίες ενδεχομένως με δόλο».

Πρόκειται για πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης στις χώρες της Βορείου Αμερικής, της Αυστραλίας και της Νορβηγίας. Αρχικά είχαν εγκριθεί 7.206.427 ευρώ και τελικά απορροφήθηκαν 6.261.301,70.

Η OLAF τώρα ζητά να ανακτηθεί (επιστραφεί) από τον ΣΕΒΙΤΕΛ (τον δικαιούχο) το ποσό των 2.543.016,84 ευρώ που έχει ήδη εισπράξει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και να μην του χορηγηθούν τα 756.562,96 ευρώ που ο ΣΕΒΙΤΕΛ έχει ζητήσει να του επιστραφούν.

Η υπόθεση βρίσκεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο γραφείο του υπουργού, Μάκη Βορίδη, από τις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να έχουν λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Θεωρώντας ότι η κακή διαχείριση των κοινοτικών πόρων -περί τα 40 δις ευρώ για ελαιόλαδο και δευτερευόντως για επιτραπέζια ελιά στην Ελλάδα- έχει αποτελέσει βασική αιτία στρεβλής (υπ)ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα, γι αυτό και έχω επανειλημμένα αναφερθεί από το Ελιά & Ελαιόλαδο, το olivenews.gr, ενώ στην Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας μπορεί ο αναγνώστης να βρει πολλά συγκεκριμένα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Άρα, θα επανέλθουμε περιμένοντας στο μεταξύ μήπως λάβουμε κάποιες σχετικές απαντήσεις από τους ιθύνοντες του ΣΕΒΙΤΕΛ.