Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται η κατανάλωση ελαιολάδου στη Δανία

Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής διεύρυναν το φάσμα των επιλογών τους, προσφέροντας μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων ελαιολάδου

0

Με αργά και σταθερά βήματα, το ελαιόλαδο φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της Δανίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ισπανικού Ινστιτούτου Εξωτερικού Εμπορίου (ICEX), αν και η οικιακή κατανάλωση ελαιολάδου παραμένει χαμηλή λόγω της κυριαρχίας της μαργαρίνης και του κραμβέλαιου, την τελευταία πενταετία η κατανάλωση ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 20%. Σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά η εισαγωγή  γαστρονομικών στοιχείων από τις μεσογειακές χώρες στη δανέζικη κουζίνα.

Σταδιακά, οι Δανοί καταναλωτές προσανατολίζονται στην αγορά ελαιολάδων υψηλότερης ποιότητας, θεωρώντας τα ως μία εναλλακτική επιλογή, πιο ευεργετική για την υγεία, γεγονός που αναδεικνύεται και από την αύξηση της αξίας των πωλήσεων της πενταετίας κατά 19,91%, αλλά και από την αύξηση της μέσης τιμής των εισαγωγών.

Λόγω αυτής της τάσης, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής διεύρυναν το φάσμα των επιλογών τους, προσφέροντας μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων ελαιολάδου, π.χ λάδι με γεύση τρούφας, πικάντικο, λάδι με γεύση βασιλικού κ.α.

Στη Δανία, κύρια εισαγωγέας χώρα ελαιολάδου είναι η Ιταλία με 45%. Ακολουθεί η Ισπανία με 35%, ενώ και οι δύο χώρες μαζί συγκεντρώνουν το 82% της συνολικής αξίας των εισαγωγών.