Απρόσμενη κινητικότητα της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου στα τέλη του Αυγούστου

0

Αν και συνήθως ο Αύγουστος χαρακτηρίζεται σαν ένας μήνας μεταβατικός, αλλά και προετοιμασίας της ερχόμενης συγκομιδής, η τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού αποτέλεσε εξαίρεση. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, οι οποίες είχαν στοκάρει προϊόν την εποχή του κορονωϊού προκειμένου να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους, δημιουργώντας έτσι απρόσμενη -για την εποχή- αύξηση της κινητικότητας της αγοράς ελαιολάδου.

Τιμές που τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν στάσιμες σε χαμηλά επίπεδα ενισχύθηκαν, όπως για παράδειγμα τα λαμπάντε που αυξήθηκαν σημαντικά στα 1,70-1,75€/κιλό, ενώ τα κοινά παρθένα κυμάνθηκαν στα 1,80-2,00€/κιλό. Αντιθέτως, οι τιμές των έξτρα συνεχίζουν να βρίσκονται μεταξύ 2,20-2,35€/κιλό, εμφανίζοντας έτσι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων τη μεγαλύτερη στασιμότητα.

Πάντως, μία άλλη σημαντική λεπτομέρεια που συντέλεσε στην αύξηση των ρυθμών κινητικότητας της εγχώριας αγοράς και στη στροφή στο ισπανικό ελαιόλαδο είναι το κόστος των εισαγόμενων.

Οι Πορτογάλοι ήδη έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τα έξτρα πρώιμης συγκομιδής με τις τιμές στα 2,35-2,40€/κιλό. Χωρίς αμφιβολία, είναι μία καλή στρατηγική προκειμένου να φιξάρουν τη γραμμή στην οποία θα ξεκινήσουν να κινούνται οι τιμές και στην ισπανική αγορά, ενόψει του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία περιμένει παραγωγή χειρότερη από την περσινή, με 20.00 τόνους λιγότερους, το οποίο σίγουρα θα ωθήσει τις τιμές των παραγωγών της σε υψηλότερα επίπεδα.

Πηγή: Olimerca