Απογειώθηκε το λαμπάντε στην Ισπανία

Η μεγάλη άνοδος των τιμών του λαμπάντε μπορεί να δικαιολογηθεί από την είσοδο κερδοσκόπων στην αγορά, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με την φετινή συγκομιδή και παραγωγή.

0

Στην ισπανική αγορά ελαιολάδου το ελαιόλαδο λαμπάντε συνεχώς ανεβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, με τις τιμές του να έχουν φτάσει τα 2,25-2,35€/κιλό με βάση την οξύτητα 1°.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών, σύμφωνα με το Olimerca, οφείλεται στην είσοδο κερδοσκόπων στην αγορά, αλλά και στην αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με την φετινή συγκομιδή και παραγωγή, αν και στη δεύτερη περίπτωση οι τιμές θα έπρεπε λογικά να ανεβαίνουν και για τις άλλες ποιοτικές κατηγορίες.

Πάντως, οι απότομες και ακραίες μεταβολές μεταξύ είτε πολύ υψηλών είτε πολύ χαμηλών τιμών καθιστούν εξ ίσου δύσκολη την εύρυθμη λειτουργία της αλυσίδας αξίας και δημιουργούν σύγχυση στον καταναλωτή. Γι’ αυτό πρέπει, σύμφωνα πάντα με το Olimerca, να δοθεί το έναυσμα για υιοθέτηση αποφάσεων που θα εγγυώνται την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα τιμών.

Στον αντίποδα, οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου από το Δεκέμβριο παραμένουν αμετάβλητες στα 2,60-2,65€/κιλό και τα εξτρίσιμα στα 3,10€, με τις πολύ καλές ποιότητες να εκλείπουν.

Για την ώρα, η συγκομιδή συνεχίζεται, ενώ η φετινή ανάκαμψη τιμών έχει οδηγήσει τους παραγωγούς να μην αφήσουν καθόλου ελιές στο έδαφος, μαζεύοντάς τις με σκούπες συλλογής.