Ανάχωμα στην πτώση των τιμών

0

Ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών στην ισπανική αγορά

Οι τελευταίες ειδήσεις σχετικά με την “αυτορρύθμιση”* και τη δυνατότητα απόσυρσης των ελαιολάδων** στο άμεσο μέλλον φαίνεται ότι δημιούργησαν «κλίμα εμπιστοσύνης» το οποίο αντανακλάται και στη συμπεριφορά των τιμών.Το θετικό αντίκτυπο είναι αισθητό κυρίως στην κατηγορία του λαμπάντε οι τιμές του οποίου εμφανίζουν άνοδο συγκριτικά με την πορεία των τελευταίων εβδομάδων. Επιπλέον, σταθερότητα εμφανίζουν οι τιμές του παρθένου (1,85€/λίτρο), ενώ το έξτρα δεν έπεσε κάτω από τα 2,20€/κιλό.

Στον αντίποδα το πυρηνέλαιο εμφάνισε πτώση με τις τιμές αυτή την εβδομάδα να κυμαίνονται στα 530-560€/τόνο για το ακατέργαστο και στα 900-960€/τόνο για το ραφινέ.

Ωστόσο, δεν προκύπτει αύξηση της ζήτησης μια και ο όγκος των πωλήσεων παραμένει μικρός καθώς οι δεξαμενές των μεγάλων τυποποιητών συνεχίζουν να βρίσκονται σε υπερπληρότητα.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα σημάδια από την Πορτογαλία όπου συνήθως συγκομίζουν νωρίτερα από την Ισπανία στοχεύοντας σε υψηλή ποιότητα, αν και με χαμηλότερες αποδόσεις, προκειμένου όμως να εξασφαλισθούν καλύτερες τιμές. Επί του παρόντος, τα συμβόλαια μελλοντικών αγορών για το έξτρα βρίσκονται στα 2,30-2,40€/κιλό προδιαθέτοντας για τις φθινοπωρινές εξελίξεις.

με πληροφορίες από OLIMERCA

* εννοώντας ότι μάλλον οι συνεταιρισμοί θα αποδεχθούν την εθελοντική μείωση της παραγωγής τους ώστε να κρατηθούν οι τιμές ικανοποιητικά επίπεδα

** προφανώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Βρυξέλλες θα αποδεχθούν το αίτημα του Ισπανού υπουργού Luis Planas ώστε να ενεργοποιηθούν πάλι οι συμβάσεις ιδιωτικής αποθεματοποίησης για τα ελαιόλαδα που έληξε η εξάμηνη απόσυρσή τους