Άμεσα επίκαιρη ανάλυση της αγοράς ελαιολάδου

0

Το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε το ισοζύγιο ελαιολάδου με 30 Απριλίου 2021. Αξιοσημείωτα:

-Ανακόπηκε ο φρενήρης ρυθμός της αύξησης των πωλήσεων που είχαμε δει τους προηγούμενους μήνες, καθώς τον Απρίλιο περιορίστηκαν στους 127.412 τόνους ενώ π.χ. τον Μάρτιο ήταν 143 χιλ. τόνοι.

-Με τις μικροποσότητες που παρήγαν τα ελαιοτριβεία τον Απρίλιο (3.600 τόνους) η συνολική παραγωγή του έτους έχει φθάσει τους 1.385.096 τόνους. Άρα δεν θα πιάσει ούτε το 1,5 εκ., δηλαδή κάπως κατώτερη των αρχικών προβλέψεων, μάλλον λόγω των χαμηλών αποδόσεων λάδι:καρπός, αλλά και της κακοκαιρίας Φιλομένα.

-Τα αποθέματα ανέρχονται σε 978.246 τόνους, οριακά μέχρι την έναρξη της νέας καμπάνιας. Εξ’ αυτών οι 286 χιλ. τόνοι βρίσκονται στα χέρια της βιομηχανίας τυποποίησης, γεγονός που εξηγεί τις μειωμένες συναλλαγές που πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να σημαίνουν τα παραπάνω για την εξέλιξη των τιμών τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να μπούμε για τα καλά στην παραγωγή της 2021/22. Πολύ σύντομα θα μπορούσαμε να πούμε:

-Ήδη το σημερινό ισοζύγιο δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας που δεν επιτρέπει πτώση τιμών.

-Ειδικά για τις πολύ μικρές ποσότητες των πολύ καλών έξτρα παρθένων (φυσικοχημικά συν οργανοληπτικά συν ελεύθερα υπολειμμάτων), που είναι λίγα σε όλη τη Μεσόγειο (βλέπε κυρίως προς Κρήτη και επιλεκτικά σε Λακωνία), το μεγάλο στοίχημα και συνάμα η προσδοκία είναι να ανταμειφθούν με πραγματικά ικανοποιητικές τιμές όσοι τα διαθέτουν και μπορούν να τα συντηρούν κατάλληλα.

-Το μεγάλο ερώτημα είναι η πορεία του λαμπάντε, η οποία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες -και εξωελαιολαδικούς-, αλλά επειδή η Ελλάδα φέτος δεν είχε λαμπάντε, γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή είναι μάλλον άσκοπη η περαιτέρω ανάλυση.