Ακάθεκτη η Ισπανία

Το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε και τα οριστικά στοιχεία του μηνός Μαρτίου.

Στην παραγωγή προστέθηκαν άλλοι 70 χιλ. τόνοι, φθάνοντας τους 1.767.000 και πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο το 1,8 εκ. τόνους για το οποίο το olivenews.gr έχει γράψει στα: “Τα αίτια της κατάρρευσης των τιμών” και “Άλλαξε ο χάρτης της παγκόσμιας ελαιοπαραγωγής“.

Τα αποθέματα την 31/3 ανέρχονται στους 1.470.000 τόνους εκ των οποίων οι 1.107.000 βρίσκονται στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων. Ομαλά εξελίσσεται η ζήτηση και μάλιστα λίγο αυξημένες ήταν οι μηνιαίες πωλήσεις στην εσωτερική αγορά και προς τις εξαγωγές.

Συνεπώς, η προβολή αυτών των δεδομένων της 31ης Μαρτίου δείχνει ότι η εμπορική περίοδος 2018/19 θα κληρονομήσει στην 2019/20 περί τους 650 χιλ. τόνους αποθέματα.

 

Εντυπωσιακή είναι η ψυχραιμία με την οποία οι ίδιοι οι Ισπανοί «μεταφράζουν» την παραπάνω εικόνα. Συνειδητοποιούν ότι ελέγχουν απόλυτα την παγκόσμια αγορά μιας και οι ανταγωνίστριες χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία έχουν φέτος ελάχιστη ποσότητα παραγωγής.

Έτσι οι Ισπανοί μπορούν να ρυθμίζουν τις τιμές, έστω κι αν αυτές βρίσκονται σε οριακό επίπεδο για την κερδοφορία των παραγωγών. Το πιο σημαντικό γι’ αυτούς είναι η κατάκτηση των διεθνών αγορών και αυτό επιτυγχάνεται αργά αλλά σταθερά σύμφωνα με τη στρατηγική που έχουν χαράξει και ακολουθούν.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άποψη μου, μόνο με ενίσχυση (και προώθηση) της ποιότητας των Ελληνικών εξαιρετικών ελαιολάδων στο διενεκές, θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει η Ελληνική ελαιοκαλιέργεια στις αφόρητες πιέσεις τιμών, που σχετίζονται ευθέως με τις παραγόμενες ποσότητες.