Αισιοδοξία για διατήρηση των τιμών ελαιολάδου στην Ισπανία

Στη διατήρηση των τιμών αναμένεται να συμβάλλουν η μέτρια σε ποσότητα φετινή ισπανική παραγωγή και η εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής των άλλων μεσογειακών χωρών, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση που παρατηρείται στην αγορά και την αύξηση της κατανάλωσης.

0

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί κατά τη φετινή ελαιοκομική σεζόν στην Ισπανία, σύμφωνα με την Olimerca, καθώς υπάρχει ικανοποιητικός ρυθμός πωλήσεων ελαιολάδου, ενώ φαίνεται ότι είναι εφικτό να συνοδευτεί και από διατήρηση των τιμών σε ένα καλό επίπεδο. Παράλληλα, η απουσία βροχοπτώσεων ευνοεί τη διαδικασία της συγκομιδής και μεγάλος αριθμός ελαιοτριβείων μόλις άνοιξαν τις πόρτες τους.

«Η σχετικά μέτρια σε ποσότητα φετινή ισπανική παραγωγή (περίπου 1,6 εκ. τόνοι) και η εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής των άλλων μεσογειακών χωρών, σε συνδυασμό με το ζωντάνεμα που παρατηρείται στην αγορά και την αύξηση της κατανάλωσης αποτελούν λόγους που θα συμβάλλουν στη διατήρηση των τιμών» τονίζει ο Miguel Cobos, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA) της Ανδαλουσίας. Να σημειωθεί ότι μέχρι και το μήνα Νοέμβριο η ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τους 130.000 τόνους.

Εκτός των παραπάνω, στη διατήρηση των τιμών παραγωγού σε επίπεδα άνω του κόστους παραγωγής αναμένεται να συνδράμει και ο νόμος για την αγροδιατροφική αλυσίδα, ο οποίος καθιστά υποχρεωτική τη γραπτή αναφορά των τιμών στις συμβάσεις πώλησης, καθώς και ο μηχανισμός της «αυτορρύθμισης».

Οι τιμές του έξτρα παρθένου στην Ισπανία σήμερα φτάνουν μέχρι και τα 3,00€/κιλό, με μέση τιμή τα 2,50-2,60€/κιλό.

Τέλος, όπως προσθέτει η UPA, υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για την άρση των δασμών 25%, που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ μετά την πρόσφατη δικαίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος της επέτρεψε την επιβολή δασμών ύψους 4 δις € στις αμερικάνικες εξαγωγές.