Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Η αυξημένη ζήτηση πιέζει προς τα επάνω τον δείκτη αγροτικών προϊόντων

Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+4,98%), ενώ αντίθετα ο δείκτης των εμπορευμάτων υποχώρησε (-5,75%).

Η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε στη δημοσιότητα το μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το μήνα Σεπτέμβριο. Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+4,98%), ενώ αντίθετα ο δείκτης των εμπορευμάτων υποχώρησε (-5,75%).

Ως πιθανή αιτία φαίνεται να είναι η υπερβάλλουσα ενίσχυση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, παρά τα μεικτά στοιχεία για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στην κινεζική οικονομία (επιβράδυνση εισαγωγών-εξαγωγών, ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής), με την επιδημιολογική εικόνα, ωστόσο, να βελτιώνεται σταδιακά.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τον πόλεμο και την πιθανότητα κλιμάκωσης, η ανησυχία των επενδυτών βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, στις καιρικές συνθήκες. Το φαινόμενο La-Ninia φαίνεται να αναμένεται και στο επόμενο έτος, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα ακόμη έτος ξηρασίας στις ΗΠΑ, πλήττοντας τις καλλιέργειες σε Βραζιλία και Αργεντινή και ενισχύοντας τις τιμές σε σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια. Η συμφόρηση των λιμανιών στη Βραζιλία και ο περιορισμός των ινδικών εξαγωγών από το 2023 δύναται να υποστηρίξουν την ανοδική πορεία της ζάχαρης.

Επιπλέον, το πιθανό τέλος της πανδημίας και η μειωμένη κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, παρά την περιορισμένη παραγωγή του, δύναται να επηρεάσουν πτωτικά την τιμή του. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο επιβραδυνόμενος ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και η μειωμένη ζήτηση για βαμβάκι δύναται να πιέσουν προς τα κάτω την τιμή του. Η περιορισμένη παραγωγή και τα αποθέματα ρυζιού, ταυτόχρονα με την κίνηση της Ινδίας να περιορίσει τις ινδικές εξαγωγές ρυζιού, πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή του.

Αναλυτικά το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς για τον Σεπτέμβριο μπορείτε να το διαβάσετε μέσα από τον ακόλουθο σύνδεσμο: ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022.

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα