Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Την καταστροφή της Θεσσαλίας θα ακολουθήσει η αφαίμαξη του καταναλωτή

ποιά τρόφιμα θα ακριβύνουν ή θα αρχίζουν να εκλίπουν από το τραπέζι του καταναλωτή μετά την καταστροφή της θεσσαλικής παραγωγής

Η τεράστια καταστροφή του παραγωγικού ιστού της Θεσσαλίας, της αγροτοδιατροφικής  «ατμομηχανής» της Ελλάδας, που βούλιαξε στα νερά και στη λάσπη καταστρέφοντας καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές μονάδες, αναπόφευκτα και μάλλον πολύ γρήγορα θα προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις και ανατιμήσεις σε είδη διατροφής.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο των “ΝΕΩΝ,” με το βλέμμα στραμμένο στις συνέπειες της επέλασης της καταστροφικής κακοκαιρίας στην παραγωγή τροφίμων παρουσιάζει με τρόπο παραστατικό το βασικό ερώτημα «Τι θα μας λείψει … και πόσο θα ακριβύνει».

Για να αντιληφθεί κανείς καλύτερα το μέγεθος των ελλείψεων που θα υπάρξουν αρκεί να δει σε ποσοστιαία βάση την συνεισφορά του κάμπου της Θεσσαλίας στην συνολική ελληνική παραγωγή ειδών αγροδιατροφής με το 41% των γαλακτομικών προϊόντων και το 37% των μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών.

Αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ξεκάθαρα σε ποσοστά τα τρόφιμα που παρήγαγε η Θεσσαλία:

Τρόφιμα Μερίδιο % επί της συνολικής ελληνικής παραγωγής
Χοιρινό κρέας 71,10 %
Αχλάδια 54,70 %
Βιομηχανική ντομάτα 52,80 %
Αμύγδαλα 51,70 %
Κάστανα 47,50 %
Μήλα 43,50 %
Μαλακά τυριά 40 %
Βαμβάκι 38 %
Αρνίσιο κρέας 36,60 %
Πρόβειο κρέας 35,80 %
Σκληρό σιτάρι (για ζυμαρικά) 34 %
Ρεβίθια 33 %
Φακές 32 %
Μοσχαρ. κρέας (έως 2 ετών) 30 %
Καρύδια 26,30 %
Σκληρά τυριά 25 %
Καλαμπόκι 22 %
Πρόβειο γάλα 19,40 %
Κατσικίσιο γάλα 13,70 %

 

Μεγάλες προβλέπονται οι απώλειες και στο εμπορικό ισοζύγιο καθώς τα θεσσαλικά προϊόντα, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στις ελληνικές εξαγωγές κατά το 50% του αγροδιατροφικού τομέα, το 41% των γαλακτομικών προϊόντων και το 37% των μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών

 

 

Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε μας

5,044ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,570ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
119ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Ελιά & Ελαιόλαδο: Τεύχος 105

Πρόσφατα άρθρα

Επιλεγμένα