Οι FAO, WHO και WTO για το διεθνές εμπόριο τροφίμων

0

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εξαρτώνται από το διεθνές εμπόριο για τον επισιτισμό και την επιβίωσή τους. Καθώς όμως, οι πιο πολλές χώρες του πλανήτη, έχουν λάβει πρωτοφανή για την εποχή μέτρα για να ανασχεθεί η ραγδαία εξάπλωση του Covid-19, έχει γίνει πλέον φανερό ότι δεν δίνεται η αναγκαία προσοχή, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο αντίκτυπος της υγειονομικής αυτής κρίσης στην προσφορά τροφίμων και στο εμπόριο αυτών.

Για αυτό το λόγο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών μεγάλων παγκόσμιων Oργανισμών, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), (QU Dongyu, Tedros Adhanom Ghebreyesus και Roberto Azevedo αντίστοιχα), εξέδωσαν μια κοινή δήλωση.

Σε αυτή την δήλωση, εκφράστηκε η επιθυμία των τριών Οργανισμών, οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να ασχολούνται με την προστασία της δημόσιας υγείας και ευημερίας των πολιτών, αλλά παράλληλα και η επιθυμία αυτές να εξασφαλίσουν πως «κανένα μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του ιού δεν θα διαταράξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», όπως υπογραμμίστηκε από τους ίδιους.  Υποστηρίζεται ότι, μέτρα σαν αυτά του περιορισμού της κυκλοφορίας των εργαζόμενων στον γεωργικό τομέα και στην βιομηχανία τροφίμων, θα αυξήσει δραματικά τις καθυστερήσεις στην παράδοση τροφίμων σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα την αύξηση των περιστατικών αλλοίωσης τροφίμων, ειδικά ευπαθών όπως τα φρούτα, το κρέας και τα νωπά τρόφιμα γενικότερα.

Επίσης, οι τρεις Οργανισμοί υποστηρίζουν πως οποιοσδήποτε περιορισμός στη διεξαγωγή εμπορίου τροφίμων θα μπορούσε να συνδεθεί στο μυαλό του καταναλωτή με έλλειψη διατροφικών αποθεμάτων, και θα δημιουργούσε αυτόματα πανικό στις κοινωνικές μάζες. Αποτέλεσμα αυτού του πανικού, θα είναι η αγνόηση των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19 και η μαζική απόπειρα αγοράς τροφίμων, αδειάζοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η θέα, όπως είναι λογικό, των άδειων ραφιών, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στο γενικό πληθυσμό δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο δίχως δυνατότητα εξόδου καθώς και εκτίναξη και αστάθεια στις τιμές των τροφίμων.

«Έχουμε μάθει από προηγούμενες κρίσεις, πώς μέτρα αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά επιβαρυντικά για τις χώρες με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα. Δεν επιθυμούμε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να τροφοδοτούν με τρόφιμα εκείνους που τα χρειάζονται απελπισμένα και είτε δεν μπορούν να τα βρουν, είτε δεν μπορούν να τα αγοράσουν, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών. Η όσο γίνεται φυσιολογική λειτουργία της αγοράς είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Επισημάνθηκε όμως, η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής προσωπικών υγειονομικών μέτρων (χρησιμοποίηση μασκών και γαντιών) για την προστασία των παραγωγών τροφίμων και των εργαζόμενων στον γενικότερο τομέα των τροφίμων, προκειμένου να μην επεκταθεί ο ιός στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων. «Επιβάλλεται να επιβληθούν αυστηρές ατομικές προδιαγραφές ασφαλείας, τόσο για την προστασία των εργαζόμενων, όσο και για την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων», συμφώνησαν ομόφωνα οι τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι.

Επίσης, δήλωσαν πως «πρέπει να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή πληροφόρηση για όλους σχετικά με το εμπόριο, τα επίπεδα παραγωγής, το ύψος της κατανάλωσης, του μεγέθους των αποθεμάτων καθώς και (φυσικά) για τις αναμενόμενες τιμές των τροφίμων. Πληροφορώντας τον πολίτη και τον παραγωγό, μειώνεται η αβεβαιότητα και επιτρέπει τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους εμπόρους τροφίμων να λάβουν οικονομικά συνειδητές αποφάσεις. Πάνω από όλα, αυτού του είδους η ζωντανή ενημέρωση, βοηθάει στην πρόληψη του πανικού και στον έλεγχο των τιμών, καθώς και στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.»

Κλείνοντας την κοινή δήλωση, συμπεραίνουν ότι «τώρα είναι η ώρα να δείξουμε πραγματική αλληλεγγύη, να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα και να συστρατευτούμε καθώς έχουμε κοινούς στόχους και επιδιώξεις. Αυτοί είναι η αύξηση της ασφάλειας των τροφίμων και η βελτίωση της γενικής ευημερίας του παγκόσμιου πληθυσμού. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, η απάντησή μας στον Covid-19 δεν προκαλεί ακούσια μία αδικαιολόγητη έλλειψη βασικών αγαθών σε συμπολίτες μας.»