3,5% το ελληνικό μερίδιο ελαιολάδου στην βρετανική αγορά

Επειδή στους Βρετανούς αρέσουν τα στοιχήματα, οι περισσότεροι θα πόνταραν ότι το ελαιόλαδο χάνει ποσοστό του μεριδίου του στην βρετανική αγορά λόγω του έντονου ανταγωνισμού από άλλα φυτικά έλαια/σπορέλαια. Ωστόσο  η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική αποκαλύπτοντας αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων ελαιολάδου! Συγκεκριμένα, στην κατηγορία του έξτρα παρθένου τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία παρουσίασαν σημαντική  αύξηση των εξαγωγών τους  κατά το διάστημα 2018-2019 (31,8% και 30,1% αντίστοιχα).

Στον αντίποδα, η Ελλάδα παρουσίασε μείωση των εξαγωγών της κατά 11,8% για το έξτρα παρθένο ενώ στην κατηγορία του κοινού παρθένου η κατάσταση δεν φαίνεται διαφορετική καθώς οι ελληνικές εξαγωγές παρά τη γενναιόδωρη αύξηση του 226,8% (!!) περιορίζονται σε μερίδιο αγοράς της τάξης…του 1,6%.

Συνολικά, για ακόμη μία φορά το ελληνικό μερίδιο κυμαίνεται στα χαμηλά επίπεδα του 3,5%, τρίτο στη σειρά μετά την Ισπανία(60%) και την Ιταλία (28,9%).

Πάντως, η πανδημία φαίνεται να λειτούργησε ευνοϊκά στις πωλήσεις ελαιολάδου καθώς αυξήθηκαν κατά  40% στη βρετανική αγορά.

Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία σχετικά με την αγορά ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέλαβε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Λονδίνο στην έρευνα αγοράς τροφίμων και ποτών που πρόσφατα εξέδωσε.Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ.