Όψιμες, πράσινες, 1,10€ και χωρίς ΠΟΠ οι Καλαμών

0

Οι ανάποδες καιρικές συνθήκες και η οψιμότητα της φετινής χρονιάς ήρθαν να προστεθούν στην ανισορροπία μεταξύ προσφοράς – ζήτησης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά των επιτραπέζιων ελιών Καλαμάτας. Συνεχίζοντας την αρθρογραφία του Ελιά & Ελαιόλαδο, διαπιστώνουμε ότι στα κέντρα παραγωγής -ιδίως Αιτωλοακαρνανίας και Λιβανάτας- περίπου το 1/3 της ηρτημένης εσοδείας παραμένει ασυγκόμιστο, πάνω στα δέντρα, με τον καρπό να ζαρώνει άρα να είναι ακατάλληλος για επιτραπέζια χρήση. Μόνη διέξοδος η ελαιοποίηση ώστε παρά τις χαμηλές τιμές που έχει κατρακυλήσει και το λάδι, τουλάχιστον οι παραγωγοί να καλύψουν τα έξοδα της καλλιέργειας και της συγκομιδής. Οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι ζημίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και είναι απροστάτευτοι. Στην Λακωνία -ευρύτερη περιοχή γύρω από το Γεράκι- έχει μεν συγκομιστεί σχεδόν όλο το προϊόν αλλά με μεγάλη αναλογία να είναι πράσινο, χωρίς το επιθυμητό μαύρο / ιώδες χρώμα.

Οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα του 1,10 – 1,20 € τα 200 τεμάχια, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές και τις ελπίδες να κινηθεί η αγορά να μετατίθενται για τα μέσα Φεβρουαρίου.

Θα διαπιστώσουμε και πάλι τη μεγάλη καθυστέρηση των συλλογικών φορέων, (δι) επαγγελματικών οργανώσεων και συνεταιρισμών να ανταποκριθούν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται ένα γενικό κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και συνεννόησης.

Η πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννη Λαμπρόπουλου, επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας. Ωστόσο είμαι πολύ επιφυλακτικός αν είναι πια εφικτή η ανατροπή της ολέθριας απόφασης των Βαγγέλη Αποστόλου και Νίκου Αντώνογλου, άρα και η δικαίωση της αρθρογραφίας πολλών ετών του Ελιά & Ελαιόλαδο και του olivenews.gr υπέρ της μόνης αποτελεσματικής λύσης για την προστασία του προϊόντος, δηλαδή του πανελλαδικού ΠΓΕ ελιάς Καλαμάτας.