Στο 1,90€ / κιλό σκαρφάλωσε το λαμπάντε στην Ισπανία

0
2

Η μεγάλη κινητικότητα που είχε παρουσιαστεί στην ισπανική αγορά κατά τα τέλη της ελαιοκομικής καμπάνιας 2019/20 διατηρείται και στις αρχές της τρέχουσας σεζόν, ενώ ανοδική είναι η τάση που εμφανίζουν οι τιμές παραγωγού.

Αυτό αποτυπώνεται και στις κατηγορίες των λαμπάντε και κοινών παρθένων, με αποτέλεσμα την εβδομάδα που διανύουμε τα ελαιόλαδα με προορισμό τη ραφιναρία να κυμαίνονται έως και το 1,90€/κιλό για τα λαμπάντε 1° (το 1,85€/κιλό αποτελεί την πλέον διαδεδομένη τιμή).

Οι τιμές των παρθένων βρίσκονται στα 2,00-2,05€/κιλό.

Πάντως, η ψυχολογική πίεση που ασκεί η πιθανότητα επιδείνωσης της πανδημίας φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο που σημαντικός αριθμός ελαιοτριβείων στην Ανδαλουσία ήδη άνοιξαν τις πόρτες τους προκειμένου να διεξαχθεί η συγκομιδή. Η πρωιμότητα της φετινής εσοδείας θα έχει το τίμημα της μείωσης (κατά 100.000 τόνους) της τελικής ποσότητας παραγωγής αλλά θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αναλογία έξτρα παρθένου έναντι μικρότερης παραγωγής λαμπάντε (ραφινέ), οι τιμές των οποίων αποτελούν παραδοσιακά τον «πυθμένα» των τιμών, καθορίζοντας έτσι και τις τιμές των υπόλοιπων ποιοτικών κατηγοριών.

Με το πέρας των εβδομάδων θα φανεί πώς τελικά η ποσότητα παραγωγής αλλά και η ποιότητα θα διαμορφώσουν τις τιμές παραγωγού της σεζόν 2020/21.

Πηγή: Olimerca