Γιατί η πρωτοφανής ισπανική πτώση;

0
188

Ο μήνας Φεβρουάριος κατέγραψε στην Ισπανία μια συνεχιζόμενη και πρωτοφανή πτώση των τιμών. Πως δικαιολογείται;

Το Φεβρουάριο στην Ισπανία το έξτρα υποχωρεί 150 €/ τόνο (5,5%), το κοινό παρθένο 180 €/ τόνο (7,6%) και το λαμπάντε 1° 130 €/ τόνο (6,0%). Δηλαδή η μείωση είναι σχεδόν ευθύγραμμη για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες. Πως εξηγείται;

Όπως γράψαμε σε προηγούμενα άρθρα μας η ισπανική παραγωγή βαδίζει για 1,6 εκ. τόνους και με ποιοτικά προβλήματα λόγω της όψιμης συγκομιδής (Υπερπαραγωγικός ο Γενάρης στην Ισπανία, 12/2). Από μόνο του το γεγονός δεν αρκεί να εξηγήσει τη μείωση των τιμών παραγωγού. Το μόνο στοιχείο που δικαιολογεί την υποχώρηση των τιμών είναι τα τεράστια αποθέματα που έχουν συσσωρευθεί, οι 1,35 εκ. τόνοι τέλος Ιανουαρίου σε κοοπερατίβες και ιδιωτικά ελαιοτριβεία (Υπάρχει αδικαιολόγητη συμπίεση τιμών; 15/2).

Οπότε το ερώτημα μετατίθεται: γιατί η ζήτηση δεν απορροφά την παραγωγή και συσσωρεύονται τα αποθέματα; (Ισπανική ανάλυση της πραγματικότητας, 22/2).
Το να γράφουμε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες τυποποιήσεως, καθώς και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν «παγώσει» τις αγορές ελαιολάδου, είναι μεν γεγονός – δεν υπάρχει κάποια «συνωμοσία» – όμως παραπέμπει σε ένα βαθύτερο ερώτημα: και γιατί δεν αγοράζουν ελαιόλαδα;

Είχαμε ως olivenews.gr υποσχεθεί ότι θα το ψάξουμε και θα επανέλθουμε. Σήμερα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η μόνη αντικειμενική εξήγηση βρίσκεται στο… ηλιέλαιο. Πράγματι το ηλιέλαιο διανύει μια παγκόσμια παραγωγή ρεκόρ με αποτέλεσμα η τιμή του χύμα ραφινέ να βρίσκεται περίπου στα 700 €/ τόνος και του ακατέργαστου στα 600. Άρα, παρά την πτώση της τιμής του ελαιολάδου, το ηλιέλαιο έχει γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό.

Επίσης, είναι γνωστό ότι παραδοσιακά, στην ισπανική αγορά τα νοικοκυριά θεωρούν το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο ως τέλεια υποκατάστατα. Γι’ αυτό και η μεταξύ τους σχέση τιμών είναι καθοριστική και μόλις το ελαιόλαδο ακριβύνει λίγο σε σύγκριση με το ηλιέλαιο υπάρχει άμεση και μαζική στροφή των καταναλωτών προς το ηλιέλαιο. Μάλιστα, πριν 35 χρόνια, η ΕΕ (τότε ΕΟΚ) είχε εξετάσει σοβαρά να θεσπίσει μια επιδότηση του ελαιολάδου όταν η σχέση τιμών ελαιόλαδο : σπορέλαιο υπερέβαινε το 1 : 1,5! Άλλες εποχές…