Να αποζημιωθεί ο ΑΣ Μάκρης Αλεξανδρούπολης

0
102

Ο ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΓΑ.

Με το παρακάτω έγγραφο προσέφυγαν εδώ και ενάμιση μήνα οι ελαιοπαραγωγοί της Μάκρης στον ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης ζητώντας όπως τονίζουν αποζημίωση για μεγάλη ανεμοθύελλα (περίπου 9,5 μποφόρ) που έπληξε την περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου και η οποία έριξε κάτω το μεγαλύτερο ποσοστό του ελαιόκαρπου καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Όπως τονίζουν οι αγρότες εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι της ασφάλισής τους στον ΕΛΓΑ  Μια φορά όμως που εκείνοι χρειάσθηκαν την βοήθεια του ο ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν τους αποζημίωσε αλλά αν και γνωρίζοντας ότι δεν θα αποζημιώσει δέχτηκε τις αιτήσεις των αγροτών οι οποίοι κατέφυγαν άμεσα να δηλώσουν και να πληρώσουν για την φετινή καταστροφή, βάζοντάς τους έτσι σε περαιτέρω έξοδα. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Δ. Χατζηνικολάου έχει εδώ και ενάμιση μήνα καταθέσει το παρακάτω έγγραφο χωρίς να έχει λάβει καμία απάντηση. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν ήδη έλθει σε επαφή με δικηγόρο και θα διεκδικήσουν δικαστικώς την αποζημίωσή τους .

                                                                                                             

     ΜΑΚΡΗ 10/12/18

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΑΚΡΗΣ
ΠΡΟΣ
ΕΛΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Κύριοι,

Όπως θα γνωρίζετε η φετινή χρονιά ήταν η πιο καταστροφική των τελευταίων χρόνων για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας. Γίνεται δε μεγαλύτερη σε εμάς τους ελαιοπαραγωγούς της Μάκρης διότι όλο το ποσοστό των αγροτών της περιοχής μας καλλιεργεί μόνο ελαιόδεντρα για το λάδι και είναι το μοναδικό εισόδημα τους.

Το 2018 ενώ από την αρχή φαινόταν ότι θα έχουμε καλή παραγωγή όσο προχωρούσε η καλλιεργητική περίοδος τα δεδομένα άλλαξαν και αυτό οφειλόταν στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από την αρχή του καλοκαιριού. Ο δάκος και ο πυρηνοτρήτης πολλαπλασιάσθηκαν. Κάναμε πολλούς ψεκασμούς με τα καλύτερα φάρμακα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΑΤ με πολύ μεγάλο κόστος πάντα με της σωστές πρακτικές που μας συμβούλευαν οι γεωπόνοι για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τον πληθυσμό και κατά μεγάλο ποσοστό το κατορθώσαμε.

‘Όμως εκεί που ελπίζαμε σε μία πολύ καλή παραγωγή στις αρχές του μήνα Οκτώβρη και που αρχίζαμε να μαζεύαμε την ελιά, την περιοχή μας έπληξαν ανεμοθύελλες οι οποίες ήταν σε μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή της Μάκρης και όπως αποδείχτηκε ήταν καταστροφικές για την παραγωγή μας γιατί έριξε ένα μεγάλο ποσοστό της ελιάς κάτω
Δεν αρνούμαστε ότι είχαμε και φαινόμενα όπως ο πυρηνοτρήτης και ο δάκος, αλλά αυτά τα αντιμετωπίσαμε και άλλες φορές.  Η ελιά χωρίς τις ανεμοθύελλες εκείνων των ημερών δεν θα έπεφτε μόνη τόσο νωρίς. Η ελιά την εποχή εκείνη, δεν είχε πολύ βάρος. Ο μίσχος αν και αδύναμος κρατεί και θρέφει την ελιά. Η ελιά πέφτει στην περιοχή μας μόνο μετά από 10-15 Νοεμβρίου όταν το βάρος του καρπού αυξάνετε μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και υγρασίες με αποτέλεσμα ο μίσχος δεν μπορεί να αντέξει το βάρος. Επιπλέον όπως θα γνωρίζουν καλά και οι γεωπόνοι του οργανισμού σας, το ελαιόλαδο το οποίο παράγεται από ελιά με πυρηνοτρήτη δεν υποβαθμίζεται σε ποιότητα. 

Η μακρά πείρα λοιπόν των κατοίκων της Μάκρης στη συγκομιδή της ελιάς τους έχει διδάξει για την περιοχή μας να μαζεύουν νωρίς, πράσινες ακόμη οι ελιές και αυτό για δύο λόγους:

α) για να αποφύγουν την πτώση από ασθένειες.
β) Οι καιρικές συνθήκες.

Αφού 10-15 Δεκεμβρίου, στην περιοχή μας ο καιρός συνήθως αγριεύει και θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να τις μαζέψουμε. Για την πρόωρη εξ άλλου συγκομιδή είναι ονομαστό το αγουρέλαιο Μάκρης, από πράσινες ελιές, γιατί σχεδόν κάθε χρόνο οι ελιές μαζεύονται πράσινες και άγουρες τον Οκτώβριο.  Αυτό ξεκινήσαμε να κάνουμε και φέτος αλλά η ανεμοθύελλα μας πρόλαβε.

Για το λόγο αυτό ζητάμε από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά τα δεδομένα και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την εκτίμηση της τεράστιας ζημιάς που προκλήθηκε στον ελαιώνα της Μάκρης και να έχουμε μια σωστή αντιμετώπιση, για να αποζημιωθούμε και να αποφύγουμε εν μέρει την οικονομική καταστροφή, διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα επιβίωσης το οποίο θα μας ακολουθεί και σε επόμενες χρονιές αφού τα έξοδα που κάναμε φέτος είναι πολύ μεγάλα και η παραγωγή ελάχιστη έως μηδενική.

Εμείς κάθε χρόνο είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και πληρωμές απέναντι στον ΕΛΓΑ αν και δεν το πολύ καταλαβαίνουμε αν στέκει νομικά η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ασφάλισή μας στον ΕΛΓΑ.

Σας παρακαλούμε και πάλι πάρα πολύ να ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημα μας και μη μας φέρετε στην παρά πολύ δυσάρεστη και δύσκολη θέση να στραφούμε ΝΟΜΙΚΑ εναντίον του ΕΛΓΑ και των υπαλλήλων της Υπηρεσίας σας για αυθαίρετη παρερμηνεία αποφάσεων του ΕΛΓΑ.

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι οι ελαιοπαραγωγοί έχουν ήδη έλθει σε επαφή με δικηγόρο για τα διαδικαστικά.