Ισπανική ανάλυση της πραγματικότητας

305

Το έγκυρο ισπανικό site olimerca.com στο άρθρο «Οι τυποποιητές σταμάτησαν να αγοράζουν«, 20/2/2019, αναλύει, επαναλαμβάνει και σχεδόν αντιγράφει τα πρόσφατα άρθρα του olivenews.gr [Υπάρχει αδικαιολόγητη συμπίεση τιμών; 15/2/2019], Οχυρωμένοι στο χαράκωμα 2,85€, 21/1/2019] και [Χαράκωμα 2,85 €, 11/1/2019].

Στη συγκεκριμένη περίπτωση χαιρόμαστε γιατί για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία του olivenews.gr, οι έγκαιρες και έγκυρες αναλύσεις του.
Με άλλα λόγια, τόσο εμείς από την Αθήνα, όσο και εκείνοι από τη Μαδρίτη, έχοντας υπ’ όψη τα ίδια αξιόπιστα στοιχεία μπορούμε – και θέλουμε – και δημοσιεύουμε την ανάλυσή τους με στόχο τη σωστή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού. Χωρίς σκοπιμότητες ή παραμορφωτικούς φακούς.

Να σημειώσουμε μάλιστα, ότι για τους γνωρίζοντες τα πράγματα, το olimerca.com θεωρείται ότι απηχεί περισσότερο τις απόψεις των ελαιοπαραγωγών. Οι οποίοι όμως, δεν τους αρέσει να τους χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά αντιθέτως βλέπουν την πραγματικότητα. Δεν αναζητούν εύκολες δικαιολογίες σε συνομωσίες και …ψυχολογίες, γι’ αυτό άλλωστε έχουν καταφέρει να αναδειχθούν σε κυρίαρχους της παγκόσμιας σκακιέρας. Αυτό δεν αποκλείει ότι αύριο δεν θα αποφασίσουν να κατέβουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου όπως έκαναν πρόσφατα οι Ιταλοί συνάδελφοί τους ελαιοπαραγωγοί με τα «πορτοκαλί γιλέκα».

Να κλείσουμε λέγοντας ότι εν μέρει το olimerca.com απαντά στο ερώτημα που είχαμε θέσει, πως δικαιολογούνται τα τόσο υψηλά αποθέματα (1.350.000 τόνοι) της Ισπανίας. Πράγματι λοιπόν, οι τυποποιητές δεν αγοράζουν από τα ελαιοτριβεία και τους συνεταιρισμούς. Όμως, και πάλι προκύπτει το ερώτημα: γιατί δεν αγοράζουν;
Τι δεν πάει καλά με τις μεγάλες αλυσίδες διανομής και λιανικής, οι οποίες δείχνουν να διστάζουν εφέτος αναβάλλοντας τις προμήθειές τους από τη βιομηχανία.