Τι συμβαίνει στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας;

Ξεφυλλίζοντας την "Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο" φτάνουμε στο 36ο κεφάλαιο για τις ελαιοκομικές πολιτικές των χωρών της Μεσογείου, γραμμένο από την κα. Αλιέως (SOVENA GROUP). Εκεί λοιπόν μεταξύ των άλλων χωρών, στη σελίδα 637 διαβάζουμε "Η Συρία είναι μια μεγάλη χώρα".

Πέραν του συναισθηματικού στοιχείου, "Όπως το περιστέρι που έφερε στο ράμφος του το κλαδί της ελιάς συμβόλισε το τέλος του κατακλυσμού, ας ευχηθούμε και τώρα να επανέλθει η ειρήνη στην πολύπαθη Συρία μαζί με την ανάπτυξη της ελαιοκομίας της", διαβάζουμε και για το τι συμβαίνει σήμερα με το εμπόριο: "Παρά την εμπόλεμη κατάσταση και την καταστροφή της, η Συρία καταφέρνει να διακινεί περίπου τη μισή και πλέον παραγωγή της, είτε μέσα από την ενδοχώρα στα λιμάνια (με πολλές δυσκολίες), είτε σε βαρέλια που αποστέλλονται στην Τουρκία ή την Αίγυπτο, είτε με μη νόμιμη είσοδο βυτίων στο τουρκικό έδαφος, συνεχίζοντας έτσι να αποτελεί το "ρυθμιστή" της τουρκικής αγοράς και των τιμών ελαιολάδου ανάλογα με ποσότητες που μπορεί να εισάγει η Τουρκία από τη Συρία".

Ας πούμε, λοιπόν,  ότι δικαιολογημένα ανακάλυψαν τώρα τι συμβαίνει στην πολύπαθη Συρία ένας Ελβετός βουλευτής που επενέβη με καταγγελίες τις οποίες αναδημοσίευσαν βρεταννικά ΜΜΕ, αλλά και υπερατλαντικές ιστοσελίδες για το ελαιόλαδο. Αμ και τα εγχώρια  ΜΜΕ; Εδώ και ενάμιση έτος έχει παρουσιαστεί η Εγκυκλπαίδεια, και δεν είναι και ακριβή, 30 € έχει…

Το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή στην περιοχή του Αφρίν. Ίσως δεν ήταν τυχαία η ονομασία "κλάδος ελαίας" που έδωσε ο Ερντογάν στην τουρκική εισβολή το 2018. Εξ άλλου η περιοχή της αρχαίας Μεσοποταμίας θεωρείται λίκνο της ελαιοκαλλιέργειας. Ας προσθέσουμε ότι η παρέμβαση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή δεν περιλαμβάνει μόνο την "απορρόφηση" του ελαιολάδου, δίνοντας εμπορική διέξοδο στην τοπική παραγωγή, αλλά και άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως και την ανάπτυξη υποδομών με σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους κ.λπ. Παράλληλα στη Λαττάκεια τα ιταλικά συμφέροντα έχουν το "πάνω χέρι" στο εμπόριο ελαιολάδου.

[yuzo_related]