Νέος συνεταιρισμός γίγας στη Jaen

0
474

Μετά από πολλές προσπάθειες και χρόνια διαπραγματεύσεων, οι συνελεύσεις των δύο κύριων συνεταιρισμών ελαιολάδου της επαρχίας της Jaen, των Jaencoop και Olivar de Segura, ενέκριναν την ένωσή τους. Με τη συγχώνευσή τους γεννιέται ένας γίγαντας με κύκλο εργασιών 250 εκατ. Ευρώ και 120 χιλιάδων τόνων ελαιολάδου που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό και διανομέα ελαιολάδου στον κόσμο. Ο δηλωμένος στόχος του είναι να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές

Οι δύο οντότητες περιλαμβάνουν 28 πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, με 26.000 αγρότες και 130.000 εκτάρια ελαιώνων. Η πρόβλεψη για την καλλιεργητική περίοδο 2018-2019 είναι 120.000 τόνους ελαιολάδου, δηλαδή το 17,5% της παραγωγής της επαρχίας Jaén ή το 9% της παραγωγής ολόκληρης της Ανδαλουσίας.

Μαζί θα εμπορευθούν μια δωδεκάδα από εμπορικά σήματα, όπως βιολογικό ελαιόλαδο, ελαιόλαδο προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης της Sierra de Cazorla και της Sierra de Segura, που έχουν πρόσβαση σε περίπου είκοσι ξένες αγορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Jaencoop, Cristóbal Gallego Martinez, αυτή η ένωση σημαίνει «ενίσχυση των συνεργειών προς όφελος όλων των εταίρων. Στις σημερινές συνθήκες δεν έχει νόημα να προχωράει ο καθένας μόνος του. Τώρα θα έχουμε πλέον περισσότερη δύναμη στη διεθνή αγορά και υψηλότερης εγγυήσεις παραγωγής».

Οι υποδομές θα διατηρηθούν και ο νέος συνεταιρισμός θα είναι δομημένος σε τμήματα (οικολογικό, ονομασίας προέλευσης, κ.λπ.), προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ευρύ φάσμα του ελαιολάδου που παράγεται, και τα πολλά εμπορικά σήματα που είναι καλά τοποθετημένα στην αγορά.

«Θέλουμε μια ισχυρή ομάδα στην επαρχία – δήλωσε ο Angel Rodriguez, πρόεδρος της Olivar de Segura. Έχουμε σχέδια με μεγάλες δυνατότητες που απαιτούν μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, και τώρα είμαστε μια μεγάλη ομάδα.»

Πηγή: teatronaturale.it