Λέηζερ κατά νοθείας έξτρα παρθένου

223

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης (UCM) και του Ινστιτούτου Scintillon των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν σχεδιάσει έναν αισθητήρα που επιτρέπει την ανίχνευση νοθειών σε ελαιόλαδα που έχουν την επισήμανση έξτρα παρθένου ή προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Αυτή η συσκευή, της οποίας η εφαρμογή παρουσιάστηκε στο περιοδικό Talanta, επιτρέπει να ξεχωρίζουμε μεταξύ τους φαινομενικά παρόμοια έλαια, τα οποία όμως έχουν μεταξύ τους σημαντικές ποιοτικές διαφορές. Αυτό είναι δυνατό χάρη στη χρήση ενός αισθητήρα λέηζερ επειδή τα αλλοιωμένα (νοθευμένα) έλαια έχουν ελαφρώς διαφορετική εκπομπή φθορισμού με τα αυθεντικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Τόσο στη χρήση όσο και στην κατασκευή της, με έναν 3D εκτυπωτή, η συσκευή αυτή έχει μειωμένο κόστος. "Άλλα σαφή πλεονεκτήματα της μελέτης μας είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης μετρήσεων επί τόπου – καθώς ο εξοπλισμός είναι φορητός, στο μέγεθος ενός χαρτοφύλακα – παράλληλα με την παραγωγή απαντήσεων σε πραγματικό χρόνο", εξήγησε ο José S. Torrecilla, καθηγητής και ερευνητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και Υλικών της UCM

Ανάλυση με χαοτικούς αλγόριθμους

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές έχουν κάνει αναμίξεις ανάμεσα σε μονοποικιλιακά έλαια, σε ΠΟΠ διαφορετικών περιοχών, αλλά και ημερομηνιών λήξης τους. Όλα αυτά τα έλαια είχαν αγοραστεί από σούπερ μάρκετ. Οι μετρήσεις έγιναν με τον αισθητήρα που κατασκευάστηκε με έναν 3D εκτυπωτή και τα αποτελέσματα που λήφθηκαν αναλύθηκαν μέσω χαοτικών αλγορίθμων.

Αυτή η τεχνική είναι διαθέσιμη για χρήση ανά πάσα στιγμή, θα μπορούσε να εφαρμοστεί λίγο πριν ή μετά την εμφιάλωση όπως επίσης για να εντοπίσει περιπτώσεις παραπλανητικών ενδείξεων από εμπορικά σήματα ή / και τυποποιητές.

απόδοση από: mercacei.com