Eξισώσεις προβλέπουν την ποιότητα του EVOO

210

Οι ερευνητές του Ομίλου Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Jaen (UJA) αναπτύσσουν νέα μαθηματικά μοντέλα για την πρόβλεψη της ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (EVOO) και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής του διαδικασίας.

Ο στόχος, όπως εξήγησε ο επικεφαλής αυτής της έρευνας και καθηγητής της UJA Francisco Espínola, είναι να μάθουν πώς ορισμένα στάδια της παραγωγής επηρεάζουν τις τελικές ιδιότητες του EVOO, τόσο από πλευράς γεύσης όσο και των ιδιοτήτων που είναι επωφελείς για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των ειδικών της UJA έχει δημιουργήσει πολλά μαθηματικά μοντέλα που επιτρέπουν την πρόβλεψη της τελικής ποιότητας του EVOO, από τη διακύμανση των διάφορων τεχνολογικών και γεωπονικών παραγόντων που εμπλέκονται στην ανάπτυξή του.

Όπως αναφέρθηκε από το διδακτικό κέντρο, αυτά είναι μοντέλα βασισμένα σε στατιστικές επεξεργασίες που επιτρέπουν, με την τροποποίηση ορισμένων τεχνικών πτυχών της παραγωγής ελαιολάδου, την πρόβλεψη της επίδρασης στο συνεπαγόμενο έλαιο. Αυτό γίνεται είτε με εμπλουτισμό είτε με μείωση της παρουσίας ορισμένων φαινολικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι τεχνολογικοί παράγοντες που περιλαμβάνονται σε αυτό το σύνολο μαθηματικών εξισώσεων είναι τέσσερις: το μέγεθος του κόσκινου του σφυρόμυλου που αλέθει τις ελιές, ο χρόνος και η θερμοκρασία στην οποία αναδεύεται η πάστα της ελιάς και οι δόσεις τεχνολογικού πρόσθετου που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της απόδοσης της ελιάς. Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει την τελική ποιότητα του ελαιολάδου μεταβάλλοντας την ποσότητα φαινολικών ενώσεων, αλλάζοντας τη γεύση και τις ευεργετικές ιδιότητες, επιτρέποντας έτσι την παραγωγή ελαίων με συγκεκριμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά.

Το κέντρο τόνισε επίσης ότι τα νέα αυτά μοντέλα δεν αποτελούν μόνο εργαλείο πρόβλεψης της ποιότητας του ελαιολάδου, αλλά και εργαλείο για τη διευκόλυνση της αυτοματοποίησης της παραγωγής EVOO στα ελαιοτριβεία. Ο σκοπός είναι οι μονάδες παραγωγής να διαθέτουν την τεχνολογία που θα τους επιτρέπει να αυτο-ρυθμίζουν αυτούς τους παράγοντες με συστηματικό και αυτοματοποιημένο τρόπο για την επίτευξη του αναμενόμενου τελικού προϊόντος.

Απόδοση από :mercacei.