Ημερίδα για τη νέα ελαιοκομική περίοδο

136

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα ελαιοκομική χρονιά και τις καλλιεργητικές πρακτικές, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου 2018, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στην Καλαμάτα, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Δήμου.

Εχοντας ως επίκεντρο τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2018/19, η ενημερωτική εκδήλωση στην οποία χορηγός ήταν τα Φυτώρια Χ. Τσιπά, έδωσε πληροφόρηση για θέματα αγορών και τιμών, καλλιεργητικών φροντίδων και αντιμετώπισης των εχθρών της ελιάς, καθώς και προστασίας και ανάδειξης της ποιότητας του ελαιολάδου. Την ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν ελαιοπαραγωγοί, ελαιουργοί και τυποποιητές ελαιολάδου, συνδιοργάνωσαν η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας, ο Δήμος Καλαμάτας, με χορηγό επικοινωνίας το περιοδικό "Ελιά & Ελαιόλαδο".

image


Η κα Έφη Χριστοπούλου, χημικός, γευσιγνώστρια, εμπειρογνώμων Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και
ο κ. Σταύρος Βέμμος (κέντρο), ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με εκλεκτούς καλεσμένους της ενημερωτικής εκδήλωσης.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν τα μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε),  Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος, Σταύρος Βέμμος, ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Έφη Χριστοπούλου, χημικός, γευσιγνώστρια, εμπειρογνώμων Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας για την έλευσή τους στην Καλαμάτα και την επικοινωνία προς το κοινό πολύ χρήσιμων εισηγήσεων. Επεσήμανε, ακόμη, ότι πρέπει να υπάρξει συνέργεια μεταξύ ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων, εμπόρων και τυποποιητών για το ελαιόλαδο, καθώς και οργανωμένα βήματα για την εμπορία και διάθεση του προϊόντος.

image

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.

Σχολιάζοντας την πορεία της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς ο κ. Ζαμπούνης τόνισε ότι “μας έμειναν 60.000 τόνοι απόθεμα από πέρυσι, που πιέζουν τα φετινά λάδια”. Χαρακτήρισε έγκλημα που με 3,50 και 3,80 ευρώ δεν πουλήθηκαν τα λάδια και ακολουθήθηκε η προτροπή να κρατηθούν το Φεβρουάριο για να πουληθούν το καλοκαίρι. Εκανε λόγο για απόλυτο τρελοκομείο και ανέφερε πως “αυτά που δεν πούλησαν στα 3,80, τα πούλησαν στα 2,80 ευρώ”. Διευκρίνισε ότι “δεν φταίνε κάποιες σκοτεινές δυνάμεις” και αναφέρθηκε στην ανθρώπινη πλεονεξία, σε μέσα ενημέρωσης που χαϊδεύουν αυτιά και σε όσους κάνουν πολιτική.

Για τη φετινή χρονιά ο κ. Ζαμπούνης, με την ιδιότητα του γεωργοοικονομολόγου, ενημέρωσε ότι “η Ισπανία έχει άνοδο και ίσως πιάσει τους 1,6 εκ. τόνους, καθώς οι πρώτες ελιές έχουν υψηλές αποδόσεις. Η Ιταλία έχει 190.000 τόνους και με το ζόρι. Είχαν καταστροφικό παγετό στις περιοχές της Πούλιας. Με τον “Ξενοφώντα” και τον “Ζορμπά” στον τόπο μας και ιδιαίτερα εδώ στη Μεσσηνία έπεσαν οι δακοχτυπημένες ελιές. Θα έχουμε μείωση της ποσότητας, αλλά βελτίωση της ποιότητας.Υπολογίζουμε ότι η φετινή παραγωγή θα είναι 210.000 με 220.000 τόνους σε όλη την Ελλάδα”.

Ο κ. Ζαμπούνης παρατήρησε επίσης ότι “δεν έχει σημασία η τιμή, αλλά τι σου μένει καθαρά στην τσέπη στο τέλος” και ως παράδειγμα ανέφερε πως “ένας παραγωγός με παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βγάλει περισσότερα από έναν άλλο που έχει έξτρα παρθένο και αγουρέλαια”. Συμβούλευσε χαρακτηριστικά ότι “μόλις ανεβαίνει η τιμή πουλάς και αν είσαι μεγαλοπαραγωγός, έμπορος και ελαιοτριβέας το δίνεις λίγο – λίγο και στο τέλος έχεις έναν καλό μέσο όρο”.

Ενδεικτικά, στην ημερίδα, από τους εισηγητές και το κοινό ακούστηκαν τα εξής:
– Οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να κυμανθούν ομαλά στην περίοδο 2018/19, περίπου στα επίπεδα που είναι σήμερα, με μικρά σκαμπανεβάσματα
– Δεν πρέπει να γίνεται καύση των κλαδεμάτων, και αυτό να αποφεύγεται ιδίως κατά τη συγκομιδή, αλλά καταστροφή αυτών και των ζιζανίων με καταστροφέα, για τον εμπλουτισμό του χωραφιού με οργανική ουσία
– Οι Ισπανοί φυτεύουν τεράστιες εκτάσεις και σκοπός τους είναι να φθάσει η παραγωγή τους 2 εκατομμύρια τόνους (φέτος αναμένεται να είναι πάνω από 1,5 εκατ.). Χρησιμοποιούν κυρίως το πυκνό σύστημα φύτευσης 3,5 x 7 και μηχανήματα δόνησης για τη συγκομιδή
– Ναι στο φιλτράρισμα του ελαιολάδου, για καλύτερη διατηρησιμότητα. Ήπιο μέσο φιλτραρίσματος είναι το χαρτί. Οι αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες αποθήκευσης (π.χ. 18 βαθμοί Κελσίου) συμβάλλουν αποφασιστικά στην διατήρηση του προϊόντος σε καλή κατάσταση
– Το ελαιόλαδό μας έχει υποστεί πλήγμα στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης από την παρουσία ορυκτελαίων, που προέρχονται από το λάδι αλυσίδας στα αλυσοπρίονα
– Χρειάζονται αλλαγές στη δακοκτονία και από πλευράς Υπουργείου λένε ότι αυτό θα γίνει, καθώς και φέτος ο δάκος δημιουργεί πολλά προβλήματα επειδή καθυστέρησε ο πρώτος ψεκασμός και η χρονιά είναι πρώιμη
.- Η κλιματική αλλαγή «δείχνει τα δόντια της» και στην ελαιοκομία.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το κοινό.

image

Χορηγός εκδήλωσης: Φυτώρια Χ. Τσιπά
Χορηγοί επικοινωνίας: Olivenews.gr, Eλιά & Ελαιόλαδο

image

Πληροφορίες: τηλ.: 210 3210261, e-mail: [email protected]