Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πριν 75 έτη

0
23

Ένα αποκαλυπτικό, ανέκδοτο, ιδιόγραφο ντοκουμέντο του παλιού πρωθυπουργού, αρχηγού της ΕΡΕ και πνευματικού ανθρώπου, Παναγιώτη Κανελλόπουλου, που χρονολογείται ακριβώς πριν απο 75 έτη. Είχε παρουσιαστεί  στην έκδοση του βιβλίου «Οι Προστάτες – η αληθινή ιστορία της Αντίστασης» (εκδόσεις «Ιωλκός») του Φ. Οικονομίδη.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος πρότεινε, το 1943, τη «συγκρότηση ενιαίου λαοκρατικού μετώπου» με το αριστερό ΕΑΜ, για τη συνέχιση του αγώνα εναντίον των ξένων κατακτητών, κατά την περίοδο της Κατοχής.

Ο παλιός πολιτικός αρχηγός της Δεξιάς και πρωθυπουργός της χώρας, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 που τον ανέτρεψε, επέδειχνε ιδιαίτερο ζήλο κατά την περίοδο της Κατοχής για τη δημοκρατική ενότητα και τη μη επαναφορά της μοναρχίας στην Ελλάδα πριν τη διεξαγωγή ενός ελεύθερου και δημοκρατικού δημοψηφίσματος.

Αργότερα βρέθηκε αντίπαλος των θέσεων του ΕΑΜ ηγούμενος της δεξιάς παράταξης. Μετά την πτώση της δικτατορίας αρνήθηκε την πρόταση του Καραμανλή να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε με συνέπεια τους νέους προσανατολισμούς της Δεξιάς μετά τη μεταπολίτευση, επιδιώκοντας να παίζει – όπως έλεγε στο γράφοντα – έναν «ενωτικό ρόλο».

Τότε λοιπόν, τον Αύγουστο του 1943, ο Κανελλόπουλος επέδωσε στο Κάιρο της Αιγύπτου στους απεσταλμένους της Αριστεράς την ακόλουθη ιδιόχειρη επιστολή για να δοθεί στους πολιτικούς του φίλους στο εσωτερικό της κατεχόμενης Ελλάδας:

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενιαίου λαοκρατικού Μετώπου. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη εδώ. Όλοι οι δημοκρατικοί – οργανώσεις και κόμματα – έκαμαν κοινό διάβημα ζητώντας να μη γυρίσει ο Βασιλεύς πριν αποφανθή ο λαός πάνω στο Πολιτειακό.
Θεωρώ επιθυμητό να διαπραγματευθήτε πρακτικά και ανοιχτόκαρδα τη συνεργασία του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος με την ΕΑΜ. Και την είσοδό μας στην ΕΑΜ. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι μόνο τεχνικό και θα ‘ μια ευτυχής αν ακούσω ότι το λύσατε.

Η σκέψη μου είναι αδιάκοπα μαζί μ’ όλους σας. Συνεχίστε τον αγώνα. Πλησιάζει η ώρα που θ’ ανταμώσουμε…

Παναγιώτης Κανελλόπουλος
Κάιρο 20.8.1943»