Στήλη ανοιχτού διαλόγου olivenews.gr

1518

Μετά την έκδοση του βιβλίου "Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο", το olivenews.gr εγκαινιάζει μια στήλη ανοιχτού διαλόγου. Σε αυτήν μπορούν να υποβάλλονται από τους αναγνώστες μας σχόλια και ερωτήματα, τα οποία θα προωθούνται στους συγγραφείς προκειμένου να απαντιούνται στο μέτρο του δυνατού.

Επίσης η στήλη θα είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα ΜΜΕ, με την προϋπόθεση αναφοράς πηγής.

Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται μπορούν να στείλουν τα σχόλια και τα ερωτήματά τους με 2 τρόπους:

1. Με δημόσιο σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση (εμφανίζονται ύστερα από έγκριση).
2. Μέσω email κάνοντας κλικ σε αυτό τον σύνδεσμο.

Παρακαλούμε τα ερωτήματα να διατυπώνονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια και να αναγράφεται σε ποιόν από τους συγγραφείς απευθύνονται.

————————————————————————————————————–


Είπαν για την "Εγκυκλοπαίδεια"

 


Ιωάννης Θεριός, ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας του ΑΠΘ 
 

Ο Ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας ΑΠΘ
κ. Ιωάννης Θεριός
«Tο βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιστημονική καινοτομία. Η έκδοση αυτή έχει ως σκοπό να εφοδιάσει με τις κατάλληλες γνώσεις τον φοιτητή, τον γεωπόνο, τον νέο, ακόμη και τον έμπειρο ελαιοκαλλιεργητή και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο, όσον αφορά στην αύξηση της απόδοσης και βελτίωσης της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων.»

«Οι γνώσεις που δίνονται στο βιβλίο ανοίγουν νέες αγορές και μπορούν να επηρεάσουν προς το βέλτιστο τους τρόπους καλλιέργειας και παραγωγής ελαιολάδου ακόμη δε και την αλυσίδα παραγωγής[…] Συγχαίρω και πάλι θερμά τους συγγραφείς, την Άξιον Εκδοτική και ιδιαίτερα τον κύριο Βασίλη Ζαμπούνη για τις συνεχείς και ουσιαστικές προσπάθειες του καθώς και τη συμβολή του ως γεωργοοικονομολόγου στον κλάδο της ελαιοκομίας στη χώρα μας»

 

Ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης

Χριστόδουλος Αντωνιάδης- Πρόεδρος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

«Η ‘Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο’ αποτελεί ένα μοναδικό για την Ελλάδα εκδοτικό αποτέλεσμα 700 σελίδων, τόσο στο εύρος των ζητημάτων που καλύπτει, όσο και στην επιστημονική του αρτιότητα Το επιστημονικό αυτό πόνημα, αποτελεί παρακαταθήκη για την υποστήριξη και άλλων εκδόσεων στο μέλλον.»

Η κ.Εύη Προδρόμου
 Εύη Ψούνου – Προδρόμου – Yanni´s Olive Grove
«Το βιβλίο είναι σε κατανοητή γλώσσα για τον παραγωγό, με μια ύλη που ποικίλει από την καλλιέργεια στο χωράφι μέχρι την τυποποίηση της ελιάς και τους ελαιολάδου. Μου θύμισε την πορεία της δικής μας οικογένειας. Μακάρι αυτή η έκδοση να κυκλοφορούσε πριν από χρόνια, όταν εμείς ξεκινήσαμε τη δική μας μονάδα ώστε να είχαμε αυτή τη σπουδαία γνώση».

 

 
Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης

Κωστής Χατζηδάκης – Αντιπρόεδρος ΝΔ

« Ότι με όλα αυτά που αναπτύσσονται από τους 37 αυτούς διαφορετικούς συγγραφείς στα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου, ουσιαστικά ρίχνεται μια πέτρα στο τέλμα. […] Ας γίνουμε πρακτικοί, ενεργητικοί, όσο περισσότερο γίνεται πραγματιστές σε έναν τομέα που λέει πολλά στην καρδιά μας αλλά που μπορεί να πει πολλά περισσότερα στην τσέπη μας αν αποφασίσουμε να έχουμε μια στοιχειώδη λογική στην προσέγγιση των πραγμάτων.»

Ο κ. Ιωάννης Κουφουδάκης

Ιωάννης Κουφουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

«Στο αντί προλόγου που μου έκανε την τιμή να γράψω στο βιβλίο ο Βασίλης, κλείνω με μια παράγραφο και λέω ότι εγώ συγκεντρώνω τη σοφία του Βασίλη, στο γεγονός ότι αναγνώρισε ότι ένας άνθρωπος είναι ανίκανος να γράψει μόνος του όλα τα πράγματα για το ελαιόλαδο. Και έτσι μαζεύτηκαν 37 μαζί με τον Βασίλη, κατά τη γνώμη μου, αξιολογότατοι άνθρωποι να σχηματίσουν μια ομάδα, την Εθνική Ομάδα των Σοφών του Ελαιολάδου. Θεωρώ χρέος τόσο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ όσο όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτή την ομάδα που σχηματίστηκε στα πλαίσια του βιβλίου να τη διατηρήσουμε και να τη βοηθήσουμε περαιτέρω να διατυπώνει τη σοφία της σε θέσεις, σε μελέτες, σε πράξεις που θα βοηθήσουν το ελαιόλαδο να πάει μπροστά στην Ελλάδα»

Ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης

Άρης Κεφαλογιάννης – GAEA Τρόφιμα

«Καταγράφοντας τη γνώση που έχουμε θα έρθουμε στο επίπεδο να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα με έρευνα για να εξελίξουμε την ελαιοκομία για να πάμε μπροστά και να γίνουμε διεθνώς ανταγωνιστικοί. Αυτό είναι το κολοσσιαίο έργο που έγινε σε αυτή την εγκυκλοπαίδεια. Συγχαρητήρια στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που στήριξε έναν άνθρωπο παθιασμένο με την ελαιοκομία και συγχαρητήρια στον Βασίλη Ζαμπούνη και όλους τους συντελεστές.»

Ο κ. Στέργιος Τατάγιας

Στέργιος Τατάγιας – πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην σημασία του βιβλίου για θέματα που άπτονται της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εστίασε στην ομιλία του, ο κ. Στέργιος Τατάγιας, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας ότι η «Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο» είναι βήμα διαλόγου για το μέλλον της ελαιοκομίας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης των καινοτόμων και σύγχρονων πολιτικών που έχει ανάγκη η ελληνική γεωργία.

Ο κ. Γιώργος Αφεντούλης

Γιώργος Αφεντούλης – Γεωπόνος

«Δουλεύω 30 χρόνια στο ελαιόλαδο και αυτό που συνειδητοποίησα διαβάζοντας το βιβλίο κάθε σελίδα και κάθε ενότητά του μου έδειχνε πόσα λίγα πράγματα γνωρίζω γι’ αυτό. […] Οι επιστήμονες αν εστιάσουν σε βέλτιστες πρακτικές, αν οι επιχειρηματίες συνειδητοποιήσουν πόσες ευκαιρίες υπάρχουν σε αυτά που δεν κάνουμε καλά θα κάνουμε καλύτερα πράγματα. Ουσιαστικά το βιβλίο αποτελεί ένα ερέθισμα για να κάνουμε καλύτερα πράγματα στο ελαιόλαδο».

Ο κ. Γεώργιος Παπαδούλης

Γεώργιος Παπαδούλης – Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Πρόκειται για ένα προϊόν επίπονης και επίμονης προσπάθειας. Θεωρώ ότι καλύπτει όλες τις πτυχές της καλλιέργειας της ελιάς και απευθύνεται σε όλο το φάσμα. Από αυτούς που ασχολούνται με την ελαιοκομία, το ελαιόλαδο, από τους αγρότες μέχρι τους επιστήμονες» 

Η κ. Δήμητρα Αλιέως

Δήμητρα Αλιέως – SOVENA GROUP

«Σε αυτό το βιβλίο υπάρχει συγκεντρωμένος ένας τεράστιος πλούτος υλικού για το ελαιόλαδο, στον οποίο καλύπτονται τεχνικά, πρακτικά και εμπορικά θέματα. Με ανυπομονησία περιμένουμε να εκδοθεί μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες.»

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. 1) Το ασβεστολιθικό έδαφος μας δίνει λεπτότερο και αρωματικότερο ελαιόλαδο και αν ναι για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό.
  2)Ποιο έδαφος θεωρείται ασβεστολιθικό?
  3)Τι σύσταση έχει το ιδανικό έδαφος για το ελαιόλαδο?
  4)Σε ποια περιοχή στην Ελλάδα το καλύτερο ελαιόλαδο που έχετε δοκιμάσει και ποιοι ήταν οι παράγοντες που μας έδωσαν ένα τέτοιο ελαιόλαδο?
  5)Μπορούμε να προσθέσουμε στο εδαφός μας κάποιο ηφαιστειογενές πέτρωμα και να πάρουμνε ένα τέλειο ελαιόλαδο?
  Ευχαριστώ πολύ !!!

 2. Κύριε Κωνσταντινίδη. Μεταφέραμε τα ερωτήματά σας στον κ. Παντελή Μπαρόυχα, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας – Εργαστήριο Εδαφολογίας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος είναι εκ των συγγραφέων της «Εγκυκλοπαίδειας» (κεφ. 8). Αν και ερωτήματα είναι σύνθετα και η απάντηση τους δεν μπορεί να δοθεί σε λίγες γραμμές, παραθέτουμε σύντομες επιγραμματικές απαντήσεις.

  1) Εδάφη που προέρχονται από ασβεστολίθους υπάρχουν πολλά, σε διάφορες τάξεις εδαφών. Εάν έχει παρατηρηθεί αυτό χρήζει διερεύνησης, αλλά δεν θα μπορούσε άμεσα να δοθεί μία τεκμηριωμένη απάντηση.

  2) Εκείνα τα εδάφη που το μητρικό τους υλικό είναι ασβεστόλιθος και διακρίνονται σε αλλόχθονα και αυτόχθονα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα ορισμένω εξ αυτών είναι ότι μας έχουν δώσει έντονα κόκκινα χρώματα και είναι τα χαρακτηριστικά κόκκινα εδάφη της Μεσογείου.

  3) Έδαφος μέσης σύστασης, ουδέτερο, με καλή στράγγιση

  4) Το κλίμα μιας περιοχής θεωρείται κύριος παράγοντας

  5)Μπορείτε, αλλά με ποιόν σκοπό ως προς το έδαφος; Εξαρτάται τις συνθήκες του μητρικού εδάφους. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας

 3. 1) Θεωρείται σίγουρο ότι ένα ξηροθερμικό μικροκλίμα μπορεί να μας δώσει καλύτερο ελαιόλαδο από ένα ποιο υγρό μικροκλίμα (ή από ένα μικροκλίμα με μια μόνιμη υγρασία πχ στην βόρεια Ελλάδα) αν υποθέσουμε ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες πχ ελαιοτριβείο είναι οι ίδιοι.
  2) Ένας ορεινός ελαιώνας έχει λιγότερο δάκο από έναν πεδινό ή αυτό εξαρτάται από το αν το μικροκλίμα του ορεινού ελαιώνα είναι ξηροθερμικό ή υγρό?
  3) Ο δάκος εμφανίζεται εκεί που έχει υγρασία ή σε μέρη που και το καλοκαίρι έχει δροσιά?
  4) Ελαιώνες που το καλοκαίρι έχουν δροσιά από 10 ως 15 βαθμούς Κελσίου δίνουν καλύτερο ελαιόλαδο και ποιοι είναι αυτοί οι ελαιώνες οι ορεινοί? οι πεδινοί λόγω αυξημένης υγρασίας άρα και ψυχρότεροι?
  5) Οι ορεινοί ελαιώνες δίνουν καλύτερο ελαιόλαδο η αυτό είναι μύθος?
  Ευχαριστώ πολύ !!!

 4. Tι ισχύει σχετικά με τις αποστάσεις των φυτών σε πυκνή ή κανονικής φύτευση και ποιοι παράγοντες καθορίζουν την την επιλογή του ενός ή του άλλου μοντέλου για την παραγωγικότερη απόδοση; Ευχαριστώ.

 5. Πρόκειται για ένα θέμα που είναι αδύνατον να καλυφθεί στο πλαίσιο ενός σύντομου άρθρου ιστοσελίδας. Εξ άλλου έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις και διαφωνίες στο παρελθόν. Είχαμε γράψει σχετικά στο περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο και θα επανέλθουμε. Στο βιβλίο Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας Το Ελαιόλαδο (688 σελ περίπου 30 € στο Public και στην Πολιτεία) υπάρχει σχετικό πολύ κατατοπιστικό κεφάλαιο γραμμένο από τους γεωπόνους Γιώργο Κωστελένο (φυτωριούχος) και Σταύρο Βέμμο (καθηγητή Δενδροκομίας ατο ΓΠΑ).
  Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.