Το «Ελαιόλαδο Μάκρης» πάει για ΠΟΠ

0
19

Φωτογραφία του ελαιόκαρπου Μάκρης / Μαρώνειας: "Στοιχεία Ελαιοκομίας, Ιστορία, περιγφραφή και γεωγραφική κατανομή των ποικιλιών της ελιάς στην Ελλάδα",
Γεώργιος Δ.Κωστελένος 

Εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ η αίτηση καταχώρησης της ονομασίας «Ελαιόλαδο Μάκρης» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) που υπέβαλε η ομάδα Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Μάκρης.  Η εν λόγω αίτηση αξιολογήθηκε θετικά από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ . Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τον σχετικό φάκελο, μετά από σχετική αίτηση τους. Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση και από την ΕΕ αφού περάσει το διάστημα που τυπικά επιτρέπει τυχόν ενστάσεις.

Πρόκειται για ελαιόλαδο που προέρχεται από την ποικιλία Μάκρης ή Μαρώνειας και πράγματι διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Θράκης και στο νησί της Σαμοθράκης παράγοντας υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που τυποποιημένο έχει σαρώσει πλήθος από βραβεία τα τελευταία χρόνια. Ο ελαιώνας έχει μακραίωνη ιστορία αλλά κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω πολλαπλών αντιξοοτήτων. Γιαυτό και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η χωρίς καμμία αιτιολογία απόρριψη του προγράμματος ΟΕΦ που είχε υποβάλλει το 2015 ο συνεταιρισμός Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης. Η κατοχύρωση ως ΠΟΠ σίγουρα θα δώσει μιά ώθηση αλλά η Αθήνα οφείλει να να κάνει πολύ περισσότερα για την ακριτική Θράκη και τα εξαιρετικά της προϊόντα.