Ισπανική κατρακύλα τιμών, και τελειωμό δεν έχει

622

Καθώς η συγκομιδή είναι στο φουλ της -λόγω οψιμότητας- και νέα πτώση κατέγραψαν οι τιμές αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία. Έτσι, ανάλογα με την πηγή καταγραφής τους και τη συγκεκριμένη ποιότητα και περιοχή, οι τιμές (χονδρικής, βυτίου ex – factory), κυμαίνονται:

Έξτρα παρθένο = 1,80 – 2,70 κάποιες ειδικές περιπτώσεις, με μέση τιμή περίπου 2,10€/κιλό

Κοινό παρθένο = 1,68 – 1,80, με πιο αντιπροσωπευτική 1,76€/κιλό

Βιομηχανικό, βάσης 1° = 1,55 – 1,80 με μέση τιμή περίπου 1,67€/κιλό

Ραφινέ = 1,70 – 1,80 €/κιλό

Συγκρίνοντας τις τελευταίες 100 ημέρες θα δούμε ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 20 – 25%.

Η απλή αποτύπωση είναι σαν το θερμόμετρο που καταγράφει τον πυρετό -μάλλον υποθερμία- μαζί με τους χαμηλούς σφυγμούς, όμως αυτές οι -αναγκαίες σε πρώτη φάση- διαπιστώσεις, το ερώτημα είναι σε ποιά βαθύτερα αίτια άρα και θεραπείες παρέμβασης παραπέμπουν. Εδώ οι απαντήσεις δυσκολεύουν αλλά το βέβαιο είναι πως οι αγορές όλους τους τελευταίους μήνες κατακλύζονται από αρνητικές ειδήσεις χωρίς κάποιο μήνυμα αισιοδοξίας:

Εφέτος, λοιπόν, στην προσφορά αθροίζονται, τα υψηλά αποθέματα που ξεκίνησε η Ισπανία συν την καλή παραγωγή της συν τις μεγάλες παραγωγές στην υπόλοιπη Μεσόγειο και ιδίως την Τυνησία. Οι φετινές βροχές προοιωνίζονται υψηλή ισπανική παραγωγή και για την επόμενη χρονιά 2020/21. Από την άλλη πλευρά τα σημάδια της κατανάλωσης δεν είναι αισιόδοξα, με αποκορύφωμα τους δασμούς Τραμπ στα ισπανικά ελαιόλαδα και ελιές που επιβραδύνουν την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας αγοράς. Κι όπως έχουμε ξαναγράψει, το μέτρο των Συμβάσεων Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης απέτυχε, μέχρι τώρα τουλάχιστον, να αποφέρει μια έστω και προσωρινή αποσυμφόρηση των δεξαμενών.

Η Ελλάδα (κυρίως η Κρήτη) είχε από το φθινόπωρο και μετά μια σοβαρή ποιοτική υποβάθμιση. Εδώ να σημειώσουμε ότι απρόβλεπτα φαινόμενα έπληξαν και τις επιτραπέζιες ελιές. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια αυξημένη δυσαρέσκεια που αποτυπώνεται σε κάποιες συζητήσεις και δημοσιεύματα. Είθε οι «υπεύθυνοι» να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς τις σωστές κατευθύνσεις, όσο τουλάχιστον αυτό είναι εφικτό.