Με 980 χιλιάδες η Ανδαλουσία σε 1,25 εκ. τόνους της Ισπανίας, οι τιμές ακινητοποιούνται

Έστω κι αν η Ισπανία θα έχει μικρότερη παραγωγή από πέρυσι, ωστόσο όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα συντείνουν στην εκτίμηση ότι η προσφορά (διαθέσιμες ποσότητες) αθροιστικά σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου δεν αφήνουν περιθώρια για ανοδικές κινήσεις των τιμών. Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Αναλυτικά:

· Η εκτίμηση για την ισπανική παραγωγή τοποθετείται στους 1,25 εκ. τόνους, δηλαδή ανεβασμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 1,0 με 1,10 εκ. τόνους(Η παραγωγή μειώνεται, οι τιμές (πότε) θα ανέβουν; (upd)– 9 Σεπτεμβρίου).Επανέρχεται όμως και επιβεβαιώνει την πρώτη πρόβλεψη (Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή 2019/20– 24 Ιουνίου) που είχαμε δημοσιεύσει πριν τέσσερις μήνες!

· Η παραγωγή των 1,25 εκ. τόνων υπολείπεται κατά 550 χιλ. τόνους της εφετινής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κύρια ελαιοπαραγωγική περιφέρεια, της Ανδαλουσίας, αναμένει για φέτος 980 χιλ. τόνους, δηλαδή 37% λιγότερους από πέρυσι ή 7% από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

· Το παραπάνω κενό υπερκαλύπτεται από τα υπάρχοντα υψηλά αποθέματα(Τα αποθέματα πιέζουν τις τιμές-29 Οκτωβρίου), συν τις καλές παραγωγές όλων των υπολοίπων χωρών (Τυνησία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Πορτογαλία).

· Η απόσυρση των 300.000 τόνων μέσω των συμβάσεων ιδιωτικής αποθεματοποίησης(Πώς θα εφαρμοστούν οι συμβάσεις ιδιωτικής αποθεματοποίησης-19 Οκτωβρίου,Η Ε.Ε ετοιμάζεται να εγκρίνει την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Ανάσα για τις τιμές παραγωγού.-15 Οκτωβρίου)αδυνατεί να επιλύσει τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα και τις ανισορροπίες της αγοράς. Παραμένει λοιπόν, και οξύνεται, το κεφαλαιώδες ερώτημα: Πώς θα επιβιώσει η παραδοσιακού τύπου ελαιοκαλλιέργεια όταν οι ολοένα και συμπιεζόμενες τιμές αδυνατούν να καλύψουν το υψηλό κόστος;

Τις ημέρες αυτές βλέπουμε στην Ισπανία η αγορά να είναι παγωμένη και (Οι τιμές στην Ισπανία δεν ανεβαίνουν-24 Οκτωβρίου)οι τιμές καθηλωμένες, στην Ιταλία (λογικά) να υποχωρούν καθώς επανέρχεται σε μια φυσιολογική παραγωγή μετά την περσινή καταστροφή, ενώ στην Ελλάδα οι πρώτες τιμές (Αγ. Απόστολοι, Μαυρολήσιο) είναι μειωμένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές. Έτσι, όλα θα κριθούν από την «ποιότητα». Θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε.

[yuzo_related]