Στον Βορίδη οι ελαιοπαραγωγοί της Άμφισσας

446

 

Την άμεση παρουσία εκτιμητών, ώστε η ζημιά να αποτυπωθεί στην πραγματικότητά της, καθώς και τη γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων μετά την εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ, ζητάνε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη 17 ελαιοπαραγωγοί της Άμφισσας με έγγραφο τους, το οποίο απεστάλη προχθές.

Στο έγγραφο αυτό, το οποίο κοινοποιείται παράλληλα προς το Βουλευτή Φωκίδας, τον επικεφαλής της Π.Ε. Φωκίδας, το Δήμαρχο Δελφών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι παραγωγοί ζητάνε επιπρόσθετα τον καθορισμό των πληγέντων περιοχών ως ολικής καταστροφής του ελαιοκάρπου και Μερικής καταστροφής, τον επίσης καθορισμό περιοχών με καρπόπτωση και υποβάθμιση αναρτημένου ελαιοκάρπου και την άμεση απόδοση της ενίσχυσης του «Παραδοσιακού Ελαιώνα», για την κάλυψη και την προστασία των ελαιοδέντρων και του εναπομείναντος καρπού.

Σημειώνουν, τέλος, ότι από το 2009, οπότε έλαβε χώρα η τελευταία αποζημίωση λόγω παγετού από τον ΕΛΓΑ, ως σήμερα δεν απαιτήθηκε υποβολή καμιάς αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

  Αναλυτικά το έγγραφο προς Βορίδη και οι υπογράφοντες παραγωγοί

ΘΕΜΑ: Καταστροφή Ελαιοκάρπου στον Παραδοσιακό Ελαιώνα Άμφισσας

 1. Σας γνωρίζουμε ότι στις 4 Οκτωβρίου 2019 ο Παραδοσιακός και Ιστορικός Ελαιώνας Άμφισσας, του Δήμου Δελφών επλήγη από σφοδρή χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα καταστροφή ελαιοκάρπου και τραυματισμό ελαιοδέντρων, όπως προσδιορίζουμε παρακάτω.
 2. Η φετινή παραγωγή φαινόταν να εκτιναχθεί στα ύψη, όπως το 1998 πριν είκοσι ένα (21) χρόνια, που δυστυχώς δεν ευδοκίμησε. Επισημαίνεται δε, ότι πριν την 4η Οκτωβρίου 19 δεν υπήρχε πτώση καρπού και ήταν Πεντακάθαρος.
 3. Η τελευταία αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ήταν το 2009, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από παγετό. Εδώ και μια δεκαετία, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και προσαρμογή των ελαιοπαραγωγών στην έγκαιρη συλλογή του καρπού, δεν απαιτήθηκε υποβολή καμιάς αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.
 4. Προερχόμαστε από χρονιά πλήρους ακαρπίας και οδεύουμε – λόγω της καταστροφής· σε χρονιές αβέβαιες.
 5. Κατόπιν των ανωτέρω εισηγούμαστε και παρακαλούμε για:
 • Την άμεση παρουσία εκτιμητών, ώστε η ζημιά να αποτυπωθεί στην πραγματικότητά της.
 • Τον καθορισμό των πληγέντων περιοχών ως ολικής καταστροφής του Ελαιοκάρπου και Μερικής καταστροφής ελαιοδένδρων που κατά την αντίληψή μας συμπίπτει με τις περιοχές: Κούσκι, Καλάνι, Τζιτζή, Αγ. Νικήτας, Ρεντινιά, Αμπλιανός, Δραξούλια, Ζαζάνι, Πέρα ρίζα, Καρβούνι, Κάστρο, Καμένος Λόγγος, Περιοχές Κ.Δ/των Αγ. Γεωργίου και Αγ. Κωνσταντίνου.
 • Τον καθορισμό περιοχών με καρπόπτωση και υποβάθμιση αναρτημένου ελαιοκάρπου έως 80%, όπως το υπόλοιπο των περιοχών Κ.Δ. Αμφίσση5, Κ. Δ. Ελαιώνα, Κ.Δ. Δροσοχωρίου και Κ. Δ.Σερνικακίου.
 • Την γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων, μετά την εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ.
 • Την άμεση απόδοση της ενίσχυσης του «Παραδοσιακού Ελαιώνα», για κάλυψη και προστασία ελαιοδέντρων και εναπομείναντος καρπού, (πχ. ψεκασμός χαλκού)
 • Την άμεση ενεργοποίηση της Αγροφυλακής στις πληγείσες περιοχές, ώστε να είναι ακριβής η απεικόνιση της ζημιάς (προστασία από βοσκή).
 1. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας

Οι υπογράφοντες παραγωγοί: Γεώργιος Ζουμάς, Λάμπρος Λαμπρόπουλος, Ευθύμιος Σταματέλος, Δημήτριος Σταματέλος, Ευάγγελος Βενετσάνης, Ηλίας Τζαβαλής, Ιωάννης Παπαευθυμίου, Κωνσταντίνος Μαμαρέλης, Σπυρίδων Ζουμάς, Παναγιώτης Ζωμένος, Κωνσταντίνος Ζωμένος, Βασίλειος Ζαμανάκης, Γεώργιος Ντούζας, Παναγιώτης Θεοχαρόπουλος