Οι Κέλτες που γνώριζαν το ελαιόλαδο και οι σύγχρονοι ηγέτες που αγνοούν την Ιστορία

Η αρχαιολογική σκαπάνη και η έρευνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους επιβεβαιώνει ότι οι Κέλτες γνώριζαν και κατανάλωναν μεσογειακά προϊόντα όπως το κρασί και το ελαιόλαδο τουλάχιστον από τον 6ο αι. π.Χ., σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Plos One. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έφθαναν με τα πρωτόγονα μεταφορικά μέσα της εποχής εκείνης στα βάθη της Κεντρικής Ευρώπης προκειμένου να ανταλλάξουν τα προϊόντα τους. Τα κέρδη από αυτό το προφανώς επικερδές εμπόριο συνετέλεσαν στην οικονομική, την πνευματική και καλλιτεχνική τους ανάπτυξη με τη δημιουργία έργων που η ανθρωπότητα σήμερα θαυμάζει. Δυστυχώς ο  Κέλτικος πολιτισμός δεν ήταν γραπτός για να αφήσει ίχνη.

Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα για δύο λόγους.

Πρώτον για να δούμε τη μακραίωνη ιστορία του ελαιολάδου και να μελαγχολήσουμε αν συγκρίνουμε το εμπορικό δαιμόνιο των προγόνων μας, υπό τις πολύ πιο δύσκολες συνθήκες της εποχής εκείνης,  με το σημερινό εφησυχασμό.

Δεύτερον για να ανησυχήσουμε με την ελαφρομυαλιά σύγχρονων «ηγετών» (και ηγετίσκων), που κηρύσσουν εμπορικούς πολέμους «ελαφρά τη καρδία» για «καπρίτσιο» ή και «ψύλλου πήδημα», υπονομεύοντας θεμελιώδεις κατακτήσεις της ανθρωπότητας. Ο «πόλεμος» είναι πάντα πόλεμος κι έχει θύματα, είτε διεξάγεται με στρατιωτικά αεροπλάνα που ρίχνουν βόμβες, είτε με πολιτικά αεροπλάνα που θέλουν να κυριαρχήσουν στους αιθέρες και στο επιβατικό κοινό.

[yuzo_related]