Ισπανία: Πόσο θα κοστίσουν οι δασμοί για λάδι, ελιές και κρασί

430

Στο 1 δισ. ευρώ εκτιμά το ισπανικό υπουργείο Βιομηχανίας τη συνολική επίπτωση από την επιβολή των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κρατικό φορέα της χώρας, το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν το ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές, ο οίνος, τα τυροκομικά και το χοιρινό κρέας. Συγκεκριμένα, το προϊόν που πλήττεται περισσότερο είναι το ισπανικό ελαιόλαδο, καθώς οι δασμοί του 25% θα αποκλείσουν ουσιαστικά το συγκεκριμένο προϊόν από την αμερικανική αγορά. Να σημειωθεί ότι οι δασμοί θα επιβληθούν μόνο στο ελαιόλαδο της Ισπανίας, ενώ εξαιρέθηκαν οι ανταγωνιστές της, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Θα δημιουργηθεί κενό στις πράσινες ελιες

Σημαντικές μειώσεις θα εμφανιστούν και στις επιτραπέζιες ελιές και κυρίως στις πράσινες. Οι εξαγωγές των μαύρων επιτραπέζιων ισπανικών ελιών είχαν ήδη μειωθεί εξαιτίας της αντικατάστασής τους από την παραγωγή στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ισπανικής Ένωσης Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην αμερικανική αγορά, επομένως θα μειωθεί η κατανάλωσή τους.

Σημαντική επίπτωση, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, αναμένεται να υπάρξει και στην αγορά του ισπανικού οίνου, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τον τέταρτο μεγαλύτερο αποδέκτη ισπανικών κρασιών με τις τιμές πώλησής τους να διαμορφώνονται αρκετά υψηλά. Πάντως, οι δασμοί θα αφορούν αποκλειστικά σε κρασιά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ μικρότερη των 14 βαθμών. Τέλος, πλήγμα αναμένεται να δεχθούν και οι εξαγωγές τυροκομικών και χοιρινού κρέατος, το τελευταίο ωστόσο σε μικρότερο βαθμό, καθώς από τους δασμούς εξαιρούνται τα παραδοσιακά αλλαντικά jamon curado paleta.

Αναδημοσίευση από FNB Daily