Μαθαίνω για το Λάδι και την Ελιά, την Υγεία και τη Μεσογειακή Διατροφή

178

Με τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2019/2020, η Επιστημονική Εταιρεία  Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) αρχίζει μια καμπάνια εξωστρέφειας.

Ήδη λειτουργεί η ιστοσελίδα της 4e-olive.com με ιδιαίτερα πλούσιο ενημερωτικό περιεχόμενο για όλα τα θέματα καλλιέργειας, χημείας, διατροφής, εμπορίας κλπ., τόσο για το ελαιόλαδο όσο και για την επιτραπέζια ελιά.

Από τον Νοέμβριο, σε συνεργασία με τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής αρχίζει, από τους Δήμους Περιστερίου και Γλυφάδας,  μια σειρά από επιμορφωτικές εσπερίδες απευθυνόμενες στους δημότες/ καταναλωτές, με θέμα:

Μαθαίνω για το Λάδι και την Ελιά, την Υγεία και τη Μεσογειακή Διατροφή

  1. Η διατροφή ως στοιχείο πολιτισμού. Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη , τ. διευθύντρια Λαογραφικού Κέντρου Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος της 4Ε,
  2. Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, από την παιδική ηλικία έως τα βαθειά γηρατειά. Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Αντιπρύτανης Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και, Αλεξάνδρα Φωσκόλου, επιστημονική συνεργάτης και υποψήφια διδάκτωρ,
  3. Οι ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου, κανόνες σωστής χρήσης και συντήρησης. Έφη Χριστοπούλου, χημικός, γευσιγνώστρια, εμπειρογνώμων, ΕΕ και IOC,
  4. Φάε 5 ελιές την ημέρα! Γιώργος Μπόσκου, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Αικατερίνη Γιαζιτζή, επιστημονική συνεργάτης και υποψήφια διδάκτωρ
  5. Πυρηνέλαιο, ο άγνωστος συγγενής του ελαιολάδου. Νίκος Ανδρικόπουλος, ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Συζήτηση με το κοινό. Συντονίζει ο Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος, Άξιον Εκδοτική.

Σημειώνουμε ότι η 4 Ε αποτελείται από 57 επιστήμονες όλων  των ειδικοτήτων, ευρίσκεται μόλις στο 2ο  έτος από την ίδρυσή της και οικονομικά βασίζεται στις συνδρομές των μελών της. Η απαρχή της ήταν η έκδοση της «Εγκυκλοπαίδειας Ελαιοκομίας: Το Ελαιόλαδο» (688 σελ) γραμμένη  από 38 επιστήμονες.

Η 4Ε αποτελεί επίσης συνδεδεμένο μέλος της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), υποστηρίζει τεκμηριωμένα τη σύσταση του Συμβούλιου Ελαιοκομικής Πολιτικής (ΣΕΠ), ενώ έχει επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Ελαϊκής Πολιτικής.

Πληροφορίες: τηλ. 210 3210621 και www.4E-olive.com