Εκδήλωση γευσιγνωσίας με ελαιόλαδο της Λέσβου

184

Tο Σάββατο 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το Λεσβιακό Ελαιόλαδο στο κατάστημα «Περί Λέσβου» στο Μοναστηράκι. Την εκδήλωση στηρίζει η οργάνωση “ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία”.

Στις 11 π.μ., όλοι όσοι επιθυμούν μπορούν να δοκιμάσουν το λεσβιακό ελαιόλαδο, να  παρακολουθήσουν ζωντανά την εκτέλεση συνταγής από τη food blogger Άντζελα Κοντού και να γνωρίσουν τα γεωργικά προϊόντα των νησιών πέριξ της Λέσβου όπως της Λήμνου και Χίου.

Η Λέσβος χαρακτηρίζεται για το ιδιαίτερο νησιωτικό της περιβάλλον με το Απολιθωμένο Δάσος, τον Κόλπο Καλλονής, τις πολυάριθμες ιαματικές πηγές, τον απέραντο νησιωτικό της ελαιώνα αλλά και για τη σημαντική της βιοποικιλότητα που αντικατοπτρίζεται στην γαστρονομική της ταυτότητα και στα γεωργικά της προϊόντα. Για παράδειγμα, η παστή σαρδέλα του κόλπου Καλλονής, τα τυριά ΠΟΠ με γάλα προβάτων της φυλής Λέσβου και φυσικά το ελαιόλαδο των τοπικών ποικιλιών Olea europaea var. pyriformis, κοινώς Βαλανολιά ή Κολοβή ή Μυτιληνιά και Olea europaea var Media subrotunda, κοινώς Αδραμυτινή ή Αϊβαλιώτικη ή Φραγκολιά.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση ερευνητικού έργου με τίτλο «Εξειδικευμένη Έρευνα Προώθησης Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς Βορείου Αιγαίου μέσω Ανάδειξης του Βιοδραστικού Περιεχομένου και των Ιδιαιτέρων Χαρακτηριστικών Ποιότητας», με στόχο την ανάπτυξη της κατάλληλης τεκμηρίωσης για την προώθηση του ελαιόλαδου και προϊόντων ελιάς Βορείου Αιγαίου μέσω ανάδειξης του βιοδραστικού περιεχομένου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ποιότητάς τους.

Η οργάνωση ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία www.aegilops.gr, στo πλαίσιo των δράσεων προώθησης της ιδιαίτερης αξίας των τοπικών ποικιλιών που δίνουν προστιθέμενη αξία στα τελικά γεωργικά προϊόντα, εξέδωσε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου ένα τρίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο προβάλλοντας συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Λέσβου και τη διατροφική του αξία για την υγεία. Στο φυλλάδιο υπάρχουν πέντε συνταγές κολατσιού που παρασκευάστηκαν με έξτρα παρθένο λεσβιακό ελαιόλαδο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Εστιακού σημείου Λέσβου του Αιγίλοπα, Τσίγγου Ραλλού, Γεωπόνο Msc Διαχείριση Περιβάλλοντος στο email: [email protected]