ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ A.E.: Βρετανοί και Σκανδιναβοί οι επόμενοι «στόχοι»

365

Τις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και των σκανδιναβικών χωρών έχει βάλει στο στόχαστρο της η διοίκηση της Protoulis, η οποία βρέθηκε στην έκθεση Speciality του Λονδίνου με τα βραβευμένα ελαιόλαδά της Aegean Gold και Aegaea, αλλά και την σειρά Protoleo.

Τo 80% της παραγωγής πάει εκτός Ελλάδας, αναφέρει στο FnB Daily, ο Γιάννης Πρωτούλης, εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς της οικογενειακής επιχείρησης από το Μεγαλοχώρι Λέσβου, στα ορεινά του Πλωμαρίου, «σήμερα οι εξαγωγές μας αποτελούν σχεδόν το 80% της παραγωγής μας, με τα προϊόντα μας να τα στέλνουμε σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Σλοβενία, Κύπρο και Νότια Αφρική. Με την συμμετοχή μας στην έκθεση του Λονδίνου ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κλείσουμε συμφωνίες και για τις αγορές της Βρετανίας αλλά και των σκανδιναβικών χωρών, όπου υπάρχει ζήτηση για ποιοτικά προϊόντα, όπως είναι το ελληνικό ελαιόλαδο.»

500 στρέμματα με ελαιόδεντρα

Σημειώνεται ότι η εταιρεία η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί με το πρώτο της ελαιοτριβείο το 1975, διαθέτει σήμερα μία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων με ελαιόδεντρα. Το πρώτο τυποποιημένο προϊόν της το δημιούργησε το 2002, ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε η πρώτη διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ελαιολάδου. Το 2005 η επιχείρηση απέκτησε το δεύτερο ελαιοτριβείο της στον Τρύγονα, ένα πέτρινο ελαιοτριβείο και το 2007 αποτελεί έτος-ορόσημο καθώς καταφέρνει και αποσπά το 1ο χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Mario Solinas στη Μαδρίτη. Στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες βραβεύσεις, με τελευταία αυτήν του Aegaea, το οποίο πήρε το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό Terra Olivo που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

Τα σχέδια της νέας γενιάς

Ο εκσυγχρονισμός των δύο ελαιοτριβείων, μία νέα, υπερσύγχρονη εμφιαλωτική μονάδα τυποποίησης, μία μικρότερη για πειραματικές ελαιοποιήσεις και η ανάπτυξη του επισκέψιμου περιλαμβάνονται στα σχέδια της εταιρείας. Ο Γιάννης Πρωτούλης πρόσφατα πήρε το πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και πλέον έχει πάρει την σκυτάλη από τον πατέρα του Κώστα με στόχο, μαζί με τα αδέρφια του, να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την οικογενειακή επιχείρηση της Λέσβου.

Πηγή: FnB Daily