Αναβαθμίζεται το Κτήμα Συγγρού – Το νέο προεδρείο του ΙΓΕ

441

Η αναβάθμιση του Κτήματος Συγγρού στα πρότυπα του «Αγροκτήματος Πόλης» ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου Δ.Σ. του Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Το κτήμα Συγγρού είναι ένα κόσμημα που θέλουμε να το εξελίξουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης προσθέτοντας ότι «στις σκέψεις που έχουμε, είναι να το εξελίξουμε και να του δώσουμε έναν πολυλειτουργικό χαρακτήρα που θα «παντρεύει» το κομμάτι της αγροτικής και γεωργικής εκπαίδευσης με την συμμετοχή του κόσμου σε όλο αυτό, να το παρακολουθεί, να το βλέπει πως γίνεται».

Από τη πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου, Νίκος Θυμάκης σε δηλώσεις του ανέφερε «κατευθύνουμε το Κτήμα στη μορφή «Αγρόκτημα Πόλης», κρατώντας τον χαρακτήρα του και παίρνοντας καλές πρακτικές και παραδείγματα (π.χ. Αμερικανική Γεωργική Σχολή) ενώ ως προς τη λογική του «Ελεύθερου Πάρκου», τις όποιες καλές πρακτικές στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη συμμετοχή των ΟΤΑ και της κοινωνίας των πολιτών όπως σε Πάρκο Τρίτση, Εθνικό Κήπο, Πάρκο ΚΠΙΣΝ, Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, το Πάρκο «Κιόσκι» και το ‘Αλσος Αγ. Νικολάου Νάουσας καθώς και το ‘Αλσος Κηφισιάς».

«Κινούμαστε» πρόσθεσε «στη λογική του Estate Management / Park Management, ακριβώς όπως έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για το Τατόι, με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Κοινωνική Οικονομία και κάθε μορφή εφικτής συνέργειας προς όφελος του ΙΓΕ και των πολιτών».

Σε ότι έχει να κάνει με την εκπαιδευτική ιδιότητα του Ινστιτούτου ο κ. Θυμάκης επεσήμανε «στόχος μας είναι να εξελιχθεί στο Διοικητικό Κέντρο της δια βίου Πρακτικής Αγροτικής Εκπαίδευσης της χώρας καθώς και σε χώρο επιμόρφωσης ειδικών σε θέματα που αφορούν ευρύτερα τις εξελίξεις στην «έξυπνη» γεωργία και τη νέα ΚΑΠ που δίνει έμφαση στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού».

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως την Πέμπτη θα «πέσουν» οι υπογραφές της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων στον αγροδιατροφικό τομέα, που όπως τόνισε ο υπουργός «στην πλήρη εξέλιξη του θα φτάσει στα 700 εκατομμύρια περίπου».

Μάλιστα όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και ο πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Το νέο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ)

Ο γεωπόνος Νικόλαος Θυμάκης είναι ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) με έδρα το κτήμα Συγγρού, μετά από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, του οποίου διατέλεσε Ειδικός σύμβουλος. Στη θέση του αντιπρόεδρου ορίστηκε οδημοσιογράφος και με πολύ μεγάλη εμπειρία στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της χώρας, Αλέκος Κόκκαλης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση όπως αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών ως εξής:

α) Τον Νικόλαο Θυμάκη του Στυλιανού, Γεωπόνο, πτυχιούχο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως πρόεδρο.

β) Τον Αλέξανδρο Κόκκαλη του Ευαγγέλου, δημοσιογράφο ως αντιπρόεδρο.

γ) Τον Νικόλαο Χατζή του Παναγιώτη, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσ. Επιστημών, πτυχιούχο Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του την Γεωργία Ρεμπούτσικα του Νικολάου, Οικονομολόγο, υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών.

δ) Τον Βασίλειο Έξαρχο του Αννίβα, Οικονομολόγο, πτυχιούχο Master Οικονομικών του Northeastern University of Massachusetts, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του την Ελευθερία Σπαντιδάκη του Ιωάννη, πτυχιούχο Αρχ. Τοπίου MLA.

ε) Την Λουκία Κεφαλογιάννη του Νικήτα, Ιδιωτική υπάλληλο, πτυχιούχο Οικονομικής Σχολής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή της τον Αναστάσιο Καλαντζή, του Σωτηρίου, Γεωπόνο, πτυχιούχο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

στ) Την Ευφροσύνη Σακελλαρίου του Διονυσίου, Συνταξιούχο ΔΕΗ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της την Μαρία Αναγνώστου του Μιχαήλ, πτυχιούχο Eπικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων.

ζ) Τον Στέφανο Τσιπουράκη του Εμμανουήλ, Ιατρό, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Μεταξά του Αλεξάνδρου, Μεταλλειολόγο Μηχανικό, πτυχιούχο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με MSc στη Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων.

Η διάρκεια της θητείας του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών του ανωτέρω Διοικητικού Συμβουλίου είναι δύο έτη από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Του Ηλία Κάνταρου