Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου της Συρίας υπολογίζεται να αγγίξει τους 150.000 τόνους

185

Καθώς στην Συρία ο εμφύλιος πόλεμος σιγά – σιγά φτάνει στο τέλος του και η χώρα αποπειράται να ξανασταθεί στα πόδια της, έτσι και ο ελαιοκομικός κλάδος της χώρας ανακάμπτει και συνεχίζει την ανοδική πορεία που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη χρονιά, η χώρα αναμένεται να παράξει 830.000 τόνους ελαιόκαρπου, παραγωγή αυξημένη κατά 130.000 τόνους σε σχέση με το 2018. Η παραγωγή ελαιόλαδου, για φέτος, υπολογίζεται να ανέλθει στους 150.000 τόνους.

«Η παραγωγή ελαιόκαρπου κατά τα πρώτα χρόνια του πολέμου είχε μειωθεί δραματικά, ως αποτέλεσμα σαμποτάζ των τρομοκρατών, οι οποίοι παρεμπόδιζαν διαρκώς τους αγρότες να έχουν πρόσβαση στους ελαιώνες τους», δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαμπού, διευθυντής του γραφείου υπεύθυνου για την ελιά, στο Υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Η αύξηση της παραγωγής ελαιόκαρπου οφείλεται -σύμφωνα με το ίδιο- στην απελευθέρωση μεγάλων εκτάσεων που έλεγχαν έως πρόσφατα οι τρομοκράτες και στις διευκολύνσεις που προσφέρει η Συριακή κυβέρνηση στους αγρότες, όπως η διανομή εντομοκτόνων και φυταρίων σε χαμηλές τιμές.

Επίσης, δήλωσε πως το συριακό ελαιόλαδο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του ως προς τη γεύση, το χρώμα και το άρωμα και πως το 2018 η Συρία εξήγαγε 30.000 τόνους ελαιόλαδο σε 33 χώρες.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του συριακού Υπουργείου Γεωργίας, η χώρα έχει 82 εκ. ελαιόδεντρα με τις δύο πιο παραγωγικές επαρχίες της χώρας να είναι οι επαρχίες Latakia και Idleb, με παραγωγή 168 και 161 χιλιάδων τόνων ελαιόκαρπου αντίστοιχα. Πρόσφατα, η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε μια συνολική αναδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για τον ελαιοκομικό κλάδο, με αλλαγές που προβλέπονται από το στάδιο της φύτευσης έως της τυποποίησης και της εμπορευματοποίησης.

Πηγή: prensa-latina.cu