Επιτακτική η ανάγκη άμεσου ψεκασμού των ελαιώνων στον Έβρο

444

Με στόχο τη διαπίστωση, καταγραφή και ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών, αναφορικά με τη ζημία την οποία υπέστησαν από φυτοπαθολογικής πλευράς οι ελαιώνες της Μάκρης, των Δικέλλων και της Μεσημβρίας, επισκέπτεται από το πρωί τις περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινή σφοδρή κακοκαιρία και την έντονη χαλαζόπτωση, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

«Η ζημιά που έχει υποστεί ο κόσμος αυτή τη στιγμή δεν είναι μονάχα το χάσιμο ενός μέρους της παραγωγής τους, είναι ότι το χαλάζι, αυτές οι πέτρες που πέσανε πάνω στα δέντρα, προκάλεσαν πληγές. Σπάσαν κλαδιά και προκάλεσαν πληγές στον φλοιό των δέντρων. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη μόλυνση των δέντρων με το βακτήριο της ελιάς ή τον «καρκίνο της ελιάς»», εξηγεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Απόστολος Ξανθόπουλος.

Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη, σύμφωνα με τον κ. Ξανθόπουλο, «τώρα, όχι αύριο, όχι μεθαύριο και όχι κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων» το ράντισμα του σκελετικού συστήματος των δέντρων με συγκεκριμένες δραστικές ουσίες, όπως ο οξυχλωριούχος χαλκός, το υδροξείδιο του χαλκού και ο συνδυασμός οξυχλωριούχος χαλκός με μανκοζέμπ, προκειμένου «προληπτικά να περιορίσουμε το κακό που έρχεται. Είναι σίγουρο ότι και αυτοί οι οποίοι θα ραντίσουν, μέσα στο καλοκαίρι θα ξαναχρειαστεί να επέμβουν, γιατί εκτός του ότι είναι προληπτική αυτή η επέμβαση δεν είναι αποτελεσματική 100%, είναι όμως τα μόνα όπλα τα οποία διαθέτουμε εναντίον του καρκίνου», όπως εξηγεί ο κ. Ξανθόπουλος.

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίζει ότι οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες δεν θα επηρεάσουν την ποιότητα του καρπού της ελιάς και ως εκ τούτου του ελαιολάδου, καθώς αφενός ενδείκνυνται και στις βιολογικές καλλιέργειες και αφετέρου μεσολαβεί ένα ικανό χρονικό διάστημα έως και τη συγκομιδή του καρπού ώστε να μεταβολιστεί, να διασπαστεί το συγκεκριμένο φάρμακο επάνω στο δέντρο.

Επίσης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Έβρου εκτιμά ότι δεν υπάρχει μηδενισμός της παραγωγής, αλλά δεδομένου του ποσοστού του καρπού που έπεσε στο έδαφος, η παραγωγή δεν θα είναι η αναμενόμενη, μίας χρονιάς που είχε ξεκινήσει πολύ καλά για την ελιά.

Πηγή: thepresident.gr