Φονικές καταιγίδες στην Χαλκιδική – 7 νεκροί – 100 τραυματίες – Καταστροφές για σοδειές

170

 Ο όρος καταιγίδα, ίσως να είναι λίγος για να περιγράψει την σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων που ξέσπασαν χτες τη νύχτα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα το θάνατο 6 τουριστών, μεταξύ των οποίων και 2 μικρά παιδιά και ενός ημεδαπού ψαρά. 

Προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες προς το παρόν. Δέντρα μπλόκαραν τους δρόμους, ενώ οι άνεμοι έπνεαν στα 9-11 μποφόρ, με πληροφορίες να μιλούν ακόμα και για 12(!).

Αν και το ξέσπασμα της καταιγίδας ήταν σύντομο σε διάρκεια, ωστόσο η αγροτική παραγωγή, και ιδίως τα σταφύλια,  (το νούμερο 1 εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής), δέχτηκαν τεράστιο χτύπημα. Αυτό που πονάει πιο πολύ τους αγρότες της περιοχής  είναι ότι σε 15 μέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή. Το χαλάζι έπληξε, όπως είναι λογικό, και τις ελιές αλλά λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας οι ζημιές είναι εμφανώς μικρότερες από τα αμπέλια. Οι αγρότες στην Χαλκιδική δηλώνουν ότι «τέτοια καταστροφή, δεν έχουν ξαναδεί».