Η κληρονομιά που άφησε η ημερίδα της ΕΔΟΕ

465

Πέρασαν αρκετές ημέρες, έγιναν και οι βουλευτικές εκλογές, συνεπώς μπορούμε ψύχραιμα να κάνουμε έναν απολογισμό της ημερίδας (19/6/2019) της Ελληνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ).

  1. Υπουργός Αραχωβίτης  και Υπουργείο

Ο κ. Αραχωβίτης υπήρξε η ευχάριστη έκπληξη με μια πολύ σεμνή και ουσιαστική –λακωνική- παρέμβαση. Εξήγγειλε δύο προτεραιότητες πολιτικής, που δημιουργούν ένα δεσμευτικό πλαίσιο για την όποια πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προκύψει, ανεξάρτητα από την 7η Ιουλίου.

  • Πρώτον, τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου, πρόταση που έχει εισηγηθεί και αναπτύξει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).
  • Δεύτερον, τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας.

Σημείωση: Άφησε δυσάρεστη εντύπωση η απουσία άλλων στελεχών της πολιτικής ηγεσίας όπως π.χ. ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Αντώνογλου, αν και είναι ευεξήγητο –γιατί τι να εξηγήσει-, τη δακοκτονία το καλοκαίρι του 2018, που κόστισε στη χώρα καμιά 200ριά εκατομμύρια ευρώ ή το πώς διαχειρίστηκε το πρόγραμμα των ΟΕΦ; 

  1. Παρεμβάσεις κομμάτων

Τόσο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, γεωπόνος δρ. Κώστας Μπαγινέτας, όσο και ο πρώην Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ , εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μόσχος Κορασίδης, αποτέλεσαν δύο  θετικές, χαμηλών τόνων παρεμβάσεις. Έδωσαν την εντύπωση ότι πέραν των όποιων τυχόν κομματικών «οχυρώσεων» θα μπορούσαν θαυμάσια να συνεννοηθούν με τον Σταύρο Αραχωβίτη, τουλάχιστον για τα πιο σημαντικά θέματα του κλάδου προς όφελος του ίδιου του προϊόντος.

  1. Παρουσία και παρεμβάσεις μελών της ΕΔΟΕ

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των απόψεων εκάστου -άλλωστε η πολυφωνία αποτελεί την sine qua non προϋπόθεση ύπαρξης μιας διεπαγγελματικής-  αυτό που κρίθηκε ήταν ο βαθμός συμμετοχής ενός εκάστου των μελών και η συνεισφορά του στο διάλογο.

Εύκολα διακρίνει κανείς τις διαφοροποιήσεις. Από πλευράς ΣΠΕΛ (και προέδρου ΕΔΟΕ), Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, ΠΑΣΕΛ και ΣΕΒΙΤΕΛ η παρουσία ήταν ουσιαστική, ανεξάρτητα επαναλαμβάνω με τυχόν συμφωνίες ή διαφωνίες επί των θέσεων εκάστου. Μόνο ο ΣΑΣΟΕΕ έδειξε να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία του γεγονότος.

Από τα συνδεδεμένα μέλη της ΕΔΟΕ, η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε) είχε μια εποικοδομητική, πολυεπίπεδη, ενεργή συμμετοχή, με 10 ομιλητές, με συντονιστή σε μία ενότητα, με χορηγούς όχι μόνο επικοινωνίας αλλά και χρηματικής υποστήριξης. Η ΦΙΛΑΙΟΣ αρκέστηκε στην αποστολή ενός χαιρετιστήριου μηνύματος.

Τυχόν παρουσία της ΔΟΕΠΕΛ θα είχε αποτελέσει μια ευχάριστα αισιόδοξη έκπληξη.

  1. Συντονιστές, ομιλητές και ακροατήριο

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέρχονταν από την πληθώρα των 7 θεματικών ενοτήτων, ομιλητών και ερωτήσεων/παρεμβάσεων, ωστόσο σαν μέσος όρος και σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι σεβάστηκαν το πλαίσιο που είχε εξαρχής τεθεί και παρέθεσαν απόψεις που στοχεύουν στην -κατά τη γνώμη τους πάντα- επίλυση προβλημάτων , χάραξη μιας πορείας για το μέλλον του προϊόντος. Πολύ λίγες ήταν οι τοποθετήσεις που αποτέλεσαν κακοφωνίες, εκμετάλλευσης της ημερίδας για ατομική προβολή, εταιρική διαφήμιση, επιστημονικές περιαυτολογίες κ.λπ.

  1. Ο ρόλος του τύπου

Εδώ υπήρχαν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις . Ο «ΑγροΤύπος» και η  «Ύπαιθρος Χώρα», ακολούθησαν μια γραμμή χαμηλών τόνων υποστήριξης, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ημερίδα.

Για το olivenews.gr αποτέλεσε συνειδητή επιλογή η πλήρης υποστήριξη και προβολή της ημερίδας. Επειδή έχουν συμβεί στο παρελθόν ουκ ολίγες παρεξηγήσεις, αλλά και επειδή έχουμε μπει σε μια τελείως νέα περίοδο προκλήσεων για το ελληνικό ελαιόλαδο (όπως και για την επιτραπέζια ελιά), γι’ αυτό έκρινα σκόπιμο όχι μόνο να αιτιολογήσω την θέση μου αλλά και να αναρτήσω, γραπτά, στο olivenews.gr την ομιλία μου (Εθνική στρατηγική ελαϊκής πολιτικής, ομιλία Βασίλη Ζαμπούνη, 21/06)

Υπήρξαν και αρνητικές τοποθετήσεις, της Agrenda (Agronews), όπως και του Agro24. Προφανώς, ο καθένας έχει το δικαίωμα της προσωπικής του άποψης για ειδικά θέματα, όπως είναι οι εισαγωγές (αν θα επιτρέψουμε τη λεγόμενη «ενεργητική τελειοποίηση») ή της παμπάλαιης αντιπαράθεσης  μεταξύ του επώνυμου και του ανώνυμου 16κιλου «τενεκέ». Εδώ, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι από μια πληθώρα θεμάτων, -στην ημερίδα έγιναν τοποθετήσεις σχεδόν για τα πάντα-, αυτά τα δύο μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να απομονώσουν τα δύο συγκεκριμένα και μάλιστα, εισάγοντας κάποιο «τιμιόμετρο», που διαχωρίζει τους 900 περίπου Έλληνες τυποποιητές -ιδιώτες και συνεταιριστές-  σε 3 τίμιους (!) και τους υπόλοιπους εκατοντάδες σε …(;) . Ουσιαστικά επρόκειτο για χτυπήματα στο μαλακό υπογάστριο της εκδήλωσης. Ας μην κάνουμε δίκη προθέσεων, το μέλλον θα δείξει.

  1. Συνοψίζοντας

Ο αρχικός σκοπός της ημερίδας ήταν ένα restart , μια επανεκκίνηση, μετά από πολλά χρόνια απραξίας και αποτελμάτωσης, μετά μάλιστα από μια καταστροφική χρονιά όπως η 2018/19 και εν όψει μιας δύσκολης 2019/20. Ο σκοπός αυτός, σε γενικές γραμμές, επιτεύχθηκε. Πρόκειται  για το πρώτο βήμα μιας μακράς και διαρκούς πορείας, που θα φανεί στην συνέχεια αν θα συνεχιστεί και που θα οδηγήσει. Πάντως, οι καιροί ου μενετοί.

Οι Διεπαγγελματικές –ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς- και ακόμη παραπέρα το Εθνικό Συμβούλιο Ελαιοκομίας αποτελούν αναγκαίες, αν και όχι ικανές συνθήκες για να (ξανα)μπούν τα δύο αυτά προϊόντα σε τροχιά ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αυτούς τους φορείς να αποτελέσουν το απαραίτητο πεδίο οργάνωσης και εθνικής συνεννόησης, αλλά με την προϋπόθεση ότι μαζί τους φέρνουν τη μεγάλη πλειοψηφία όλων όσων μετέχουν στην αλυσίδα αξίας από τον ελαιώνα έως το τελικό προϊόν στο πιάτο του καταναλωτή.