Νέες συσκευασίες για το ελαιόλαδο

638

Το Πανεπιστήμιο της Jaén σε συνεργασία με το Yale και με εταιρείες του κλάδου ξεκίνησαν το ερευνητικό πρόγραμμα Evoo Plastic Free.  Με την ανάπτυξη νέων βιοπλαστικών, που θα χρησιμοποιούνται ειδικά για τις φιάλες ελαιολάδου, αναζητούνται νέες εναλλακτικές λύσεις ώστε να μειώσουν τις πλαστικές συσκευασίες.

Το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται στη νέα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, που στοχεύει να κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμο πλαστικό τουλάχιστον το 30% των συσκευασιών κατά την επόμενη δεκαετία.

Αλλά και από άποψη μάρκετινγκ, η πλαστική συσκευασία αποτελεί τον κύριο λόγο δυσαρέσκειας μεταξύ των καταναλωτών ελαιολάδων, ιδίως των νεώτερων ηλικιών. Φανερή είναι η αντίφαση μεταξύ ενός προϊόντος, κατ΄ εξοχήν φιλικού στο περιβάλλον, όπως το ελαιόλαδο, και των πλαστικών που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

* τον προσανατολισμό στην αγορά, ώστε οι τυποποιητές να γνωρίζουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών,

* τη βιωσιμότητα, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν έναν μακροχρόνιο ορίζοντα, πέρα από το άμεσο όφελος, και,

* την κυκλική οικονομία, περνώντας από τη γραμμική οικονομία (με τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης) σε ένα κύκλο, στον οποίο οι περιέκτες καταναλώνονται,ανακυκλώνονται, και μετά αρχίζουν ένα νέο κύκλο ζωής. Άρα θα ενθαρρύνεται η διαχείριση αποβλήτων για την απόκτηση νέων προϊόντων.

Διεθνής χαρακτήρας

Το πρόγραμμα Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδα – Δωρεάν Πλαστικά, έχει ήδη αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, καθώς έχει υποβληθεί στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια διεθνής ομάδα εργασίας με σκοπό να μειώσει την ποσότητα των πλαστικών που φτάνει στις θάλασσες (αντιπροσωπεύουν 43% της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά), μολύνοντας τα ψάρια, άρα και την ανθρώπινη υγεία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Επισιτιστική Ασφάλεια.

απόδοση του olivenews.gr από το larazon.es