1.074 ξενοδοχεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ελληνικό πρωινό»

500

«Ελληνικό Πρωινό», ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδέει τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας με την εμπειρία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών των ξενοδοχείων.

Φανταστείτε να ξυπνάτε το πρωί σε ένα ξενοδοχείο, σε μία από τις όμορφες γωνιές της χώρας μας, σε ένα χωριό μέσα στη φύση, σε ένα νησί «ντυμένο» στα χρώματα του άσπρου και του γαλάζιου ή σε μία από τις μοναδικές πόλεις, και να απολαμβάνετε ένα πρωινό με εδέσματα που βρίσκονται στην καρδιά της μεσογειακής διατροφής και αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του τόπου.

Ηπειρώτικες πίτες με χειροποίητο φύλλο, γεμισμένες με υλικά εποχής, όπως η γαλατόπιτα και η σπανακόπιτα, ένα καλό κομμάτι τυρί νησιωτικής τεχνοτροπίας ή βουνίσιο, που μοσχοβολάει γάλα, ανθότυρο, κασέρι ή γραβιέρα, δυναμωτικό ταχίνι και καλό μέλι, κάποιο εκλεκτό αλλαντικά της Πελοποννήσου ή της Μακεδονίας, καγιανά με φρέσκια ντομάτα, μία πανδαισία χρωματική από κόκκινες, ροδαλές ντομάτες και φρέσκα αυγά ή την ανδριώτικη φρουτάλια, αφράτη, με ή χωρίς λουκάνικα, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού από τα εσπεριδοειδή της Λακωνίας ή της Αργολίδας, τσάι από τον Ταΰγετο ή τη Θεσπρωτία, μαρμελάδα από τα ζουμερά φρούτα του κήπου. Όλα αυτά τα αγαθά και ακόμη περισσότερα περιλαμβάνονται στο «Ελληνικό Πρωινό», το εμπνευσμένο εγχείρημα του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ειδικότερα του Γιώργου Πίττα, το οποίο συνδέει τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας με την εμπειρία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών των ξενοδοχείων.

Στο καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2010, συμμετέχουν μέχρι στιγμής 1.074 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία απαιτείται να τηρούν συγκεκριμένες παραμέτρους, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα και η αυθεντικότητα των προσφερομένων προϊόντων και συνταγών.

«Ζήσε σαν ντόπιος» «Γιατί να δίνουν τα ξενοδοχεία American και continental breakfast, όταν μπορούν να προσφέρουν μοναδικά προϊόντα σε ένα τραπέζι πρωινού;» σκέφτηκε ο «ιθύνων νους» πίσω από την ιδέα του «Ελληνικού Πρωινού», Γιώργος Πίττας. Από τη σκέψη στην πράξη όμως, το εγχείρημα δεν αποδείχθηκε διόλου εύκολο, ειδικά αφότου ξεκίνησε εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης. Ο σχεδιασμός αφορούσε τη διερεύνηση σε όλες τις περιοχές της χώρας των συνταγών και των πρώτων υλών των τροφίμων, γι’ αυτό και η ανάπτυξή του ξεκίνησε αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα κάθε εποχής και όχι μόνο ορισμένα χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα.

Σε κάθε περιοχή, εκτός από την τοπική κουζίνα υπήρξε επαφή με τους ντόπιους παραγωγούς, τους μάγειρες, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους συλλόγους γυναικών. Υπήρξε μια γενικότερη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να ανανεωθεί η σχέση των ανθρώπων με τον πλούτο της γαστρονομικής τους παράδοσης και να αντιληφθούν τον ρόλο που παίζει η γαστρονομία στη συγκρότηση της πολιτιστικής αλλά και της τουριστικής  Η ενδεχόμενη αύξηση του κόστους με την παρουσία των ελληνικών προϊόντων αποφέρει περισσότερα αν αναλογιστεί κανείς πως ένα ιδιαίτερο πρωινό συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των ξενοδοχείων, στη διαφήμιση του καταλύματος και στην προώθηση της περιοχής στα κοινωνικά δίκτυα από τους ευχαριστημένους επισκέπτες ταυτότητας κάθε τόπου. Σε ένα επόμενο στάδιο, οι αρμόδιοι των ξενοδοχείων παρευρέθηκαν στις παρουσιάσεις του «Ελληνικού Πρωινού», ώστε να γνωρίζουν τι θα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι του πρωινού, με απώτερο στόχο να γίνουν τελικά πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας. Βέβαια, δεν έλειψαν τα προβλήματα και οι αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Έλληνες δεν πίστευαν στην αξία του γαστρονομικού τους πολιτισμού, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, αντιρρήσεις όπως ότι το «Ελληνικό Πρωινό» δεν θα άρεσε στους ξένους ή πως είναι πολύ ακριβό. Όμως, η ενδεχόμενη αύξηση του κόστους με την παρουσία των ελληνικών προϊόντων αποφέρει περισσότερα αν αναλογιστεί κανείς πως ένα ιδιαίτερο πρωινό συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των ξενοδοχείων, στη διαφήμιση του καταλύματος και στην προώθηση της περιοχής στα κοινωνικά δίκτυα από τους ευχαριστημένους επισκέπτες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, σε πολλές περιοχές, πολλά από τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα θεωρούνταν ακόμα και προϊόντα ντροπής, τα οποία, όμως, μπήκαν στο τραπέζι του «Ελληνικού Πρωινού», κερδίζοντας τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες και την αγορά. Τελικά, το «Ελληνικό Πρωινό», που πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε σαν έννοια στην ελληνική κοινωνία, κέρδισε το στοίχημα -και ξεπέρασε τα προβλήματα με υπομονή, επιμονή, σχέδιο και δράση, αγκαλιάστηκε από τους μάγειρες και τους σεφ, υιοθετήθηκε από τους ξενοδόχους και αγαπήθηκε από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έχει ενεργοποιήσει τη διαδικασία ένταξης των επιχειρήσεων στο «Ελληνικό Πρωινό» διαδικτυακά, με τη χρήση της καινοτόμου ηλεκτρονικής πλατφόρμας cert.greekbreakfast.gr, στην οποία τα καταλύματα μπορούν μεταξύ άλλων να συνθέσουν το εδεσματολόγιο του «Ελληνικού Πρωινού», και όταν πάρουν την πιστοποίηση και ενταχθούν στο πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να το ανανεώσουν.

Οι «συνθέσεις» του «Ελληνικού Πρωινού»

Υλικά εποχής, χειροποίητα προϊόντα και αυθεντικά νόστιμες γεύσεις: η μοναδική συνταγή του ελληνικού παραδοσιακού πρωινού. Ας μην ξεχνάμε πως, σε πολλές περιοχές της χώρας, μας παραδοσιακά, το πρωί κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ζωικών λιπαρών, για να αντέξουν τον κάματο της μέρας· για παράδειγμα, στη Μακεδονία το «παραδοσιακό πρωινό» ήταν πίτες, ενώ στα Χανιά ήταν στάκα με βούτυρο, για να τους κρατήσει όλη μέρα! Αυτό που κάνει το ελληνικό μέλι πραγματικά ξεχωριστό, είναι η πλούσια ελληνική χλωρίδα με τα αναρίθμητα διαφορετικά φυτά και βότανα, που επηρεάζουν τη γεύση και το χρώμα του και δημιουργούν διαφορετικές αλλά και εξαιρετικά καλές ποικιλίες.

Πίτες

Φτιαγμένη με απλά υλικά, άλλοτε αλμυρή κι άλλοτε γλυκιά, και σε διάφορες παραλλαγές, η πίτα κατέχει ξεχωριστή θέση στο ελληνικό τραπέζι. Δύο -ή και περισσότερα- φύλλα ζύμης τυλίγουν μία νόστιμη γέμιση από φρέσκα υλικά εποχής, συνήθως λαχανικά ή χόρτα, στα οποία προστίθενται αυγά και τυρί. Το ελαιόλαδο δίνει νοστιμιά και δένει τα υλικά, και το ψήσιμο γίνεται στον φούρνο ή σπανιότερα στο τηγάνι, δημιουργώντας ένα έδεσμα χαρακτηριστικό της ελληνικής διατροφής. Το φύλλο της πίτας αποτελεί από μόνο του ένα κεφάλαιο στα βιβλία μαγειρικής. Φτιάχνεται με λιτά υλικά, όπως αλεύρι, λάδι, αλάτι και νερό, αλλά δεν είναι σπάνιες και πιο πολύπλοκες τοπικές εκδοχές με γιαούρτι, αυγά, γάλα ή προζύμι. Η δημιουργία του είναι συνδυασμός εμπειρίας και παράδοσης και συχνά διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Διαφορές υπάρχουν, όμως, και στη γέμιση. Συνήθως αξιοποιούνται τα εποχιακά προϊόντα που διαθέτει ο κάθε τόπος. Έτσι, εκτός από την κλασική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, έχουμε τη μανιταρόπιτα, την τσουκνιδόπιτα, την κρεατόπιτα, την κρεμμυδόπιτα, αλλά και γλυκιές πίτες, όπως είναι η κερασόπιτα, η κολοκυθόπιτα ή η καρυδόπιτα. Σε ορισμένες περιοχές, οι πίτες είναι στριφτές, τυλίγονται δηλαδή σε μακρόστενα «μπαστούνια» και στη συνέχεια τοποθετούνται στο ταψί κυκλικά.

Μέλι

Μία πολύτιμη υπερτροφή, γνωστή σε κάθε ελληνικό σπίτι. Μία φέτα φρεσκοψημένο ψωμί, ένα καλό γιαούρτι, απογειώνονται με μια κουταλιά από το «νέκταρ των θεών», που ξεχωρίζει τόσο για τη γεύση του όσο και για τη μεγάλη θρεπτική του αξία, γνωστή ήδη από την αρχαιότητα. Ένα μέλι υψηλής ποιότητας περιέχει περισσότερες από 181 θρεπτικές ουσίες, αποτελεί φυσική γλυκαντική ουσία με λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αυτό, όμως, που κάνει το ελληνικό μέλι πραγματικά ξεχωριστό, είναι η πλούσια ελληνική χλωρίδα με τα αναρίθμητα διαφορετικά φυτά και βότανα, που επηρεάζουν τη γεύση και το χρώμα του και δημιουργούν διαφορετικές αλλά και εξαιρετικά καλές ποικιλίες. Το ελληνικό μέλι χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, το -πιο ανοικτόχρωμοανθόμελο και το σκουρότερο μέλι των δασών, κυρίως πευκόμελο, μέλι ελάτης και μέλι βελανιδιάς. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ποικιλίες ελληνικού μελιού συγκαταλέγονται, επίσης, το θυμαρίσιο μέλι, το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς και το μέλι καστανιάς.

Γιαούρτι

Λευκό, με χαρακτηριστικά υπόξινη γεύση, που παντρεύεται μοναδικά με χίλια δυο διαφορετικά υλικά. Αυτό είναι το ελληνικό γιαούρτι. Κουταλιές γνήσιας ελληνικής παράδοσης, πολυταξιδεμένες και αναγνωρισμένες για τη μοναδική τους νοστιμιά και την υψηλή διατροφική τους αξία. Το γιαούρτι αποτελεί μία απολαυστική αλλά και υγιεινή επιλογή για πρωινό. Εύπεπτο, ελαφρύ και ιδιαίτερα θρεπτικό, δημιουργείται από φρέσκο γάλα, αγελαδινό, πρόβειο ή ακόμη και βουβαλίσιο, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση, μετατρέποντας τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ. Πλούσιο σε πρωτεΐνες και εξαιρετική πηγή ασβεστίου, είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν, ιδανικό ακόμη και για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, προσφέροντας πολλά οφέλη για την υγεία.

Μαρμέλαδες

Μπορεί να μην είμαστε ο μόνος λαός που κλείνει τα φρούτα της γης μέσα σε ένα βάζο και την πρωτιά στη μαρμελάδα να έχουν οι Γάλλοι, έχουμε όμως αναμφισβήτητα πολύ γευστικά φρούτα. Οι μαρμελάδες έχουν σημαντική διατροφική αξία και συνδέονται άρρηκτα με τη μεσογειακή διατροφή και φιλοσοφία. Το γεγονός ότι περιέχουν σάκχαρα που απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, τις καθιστά σημαντική πηγή ενέργειας και, συνεπώς, μία από τις καλύτερες επιλογές μας για το πρωινό γεύμα. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες ποικίλλει ανάλογα με το φρούτο που περιέχουν. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε καροτονοειδή, τις φυτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα το πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α και ούτω καθεξής. Ανάλογα με την περιοχή -και σε αυτήν την περίπτωση αλλά και την εποχή του χρόνου, επιλέγονται τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά, που θα παραμείνουν ολοζώντανα μέσα στα βάζα.

Ψωμί

Η παρουσία του χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Το ψωμί αποτελεί την κυριότερη καθημερινή πηγή υδατανθράκων, δίνοντας μας την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Το ψωμί περιέχει, επίσης, και σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αναδόμηση του μυϊκού μας ιστού. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες – εκείνο της ολικής άλεσης σε μεγαλύτερες ποσότητες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το ψωμί είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και άλλα), αλλά και σε βιταμίνες Β (Β1, Το ψωμί είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και άλλα), αλλά και σε βιταμίνες Β (Β1, Β2 και νιασίνη), που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος Β2 και νιασίνη), που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος, και βιταμίνη Ε, που έχει σημαντική αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Πορτοκάλι

Στην ελληνική μυθολογία, τα πορτοκάλια αναφέρονται πρώτη φορά στους δέκα άθλους του Ηρακλή. Σήμερα στην Ελλάδα, οι πορτοκαλιές καλλιεργούνται κυρίως στη Λακωνία, την Αργολίδα και την Αρτα. Τα πορτοκάλια Λακωνίας ωριμάζουν γρηγορότερα από τις υπόλοιπες ποικιλίες και ο χυμός τους είναι πιο γλυκός. Στην Αργολίδα, η καλλιέργεια άρχισε την περίοδο του μεσοπολέμου και σήμερα οι πορτοκαλιές της περιοχής αντιπροσωπεύουν το 50% της χώρας. Είτε τα απολαμβάνουμε σε χυμό είτε ολόκληρα, ξεχωρίζουν για τη θρεπτική τους αξία. Τα πορτοκάλια, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προφυλάσσουν από ιώσεις, ρυθμίζουν την πίεση, αφού είναι πλούσια σε κάλιο, και έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού πορτοκαλιού μειώνει αισθητά τον κίνδυνο άνοιας, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, ενώ η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύσει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στα μάτια.

Πηγή: ΕΣΤΙΑ – ΕΣΤΙΑΖΩ