Τρεμοπαίζουν οι τιμές στην Ισπανία

457

Αν δούμε την Ανδαλουσία (Με 1.445.000 τόνους αποτελεί το επίκεντρο της Ισπανίας και της παγκόσμιας ελαιοπαραγωγής) διαπιστώνουμε πως η ανοδική κίνηση των τιμών «τρεμοπαίζει» και δείχνει να μην πατάει σε στέρεο έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος των συναλλαγών διαρκώς υποχωρεί και ήδη βρίσκεται στο 25% των ποσοτήτων που πραγματοποιούνταν πριν ένα μήνα, ενώ οι τιμές υποχώρησαν αυτή τη βδομάδα έστω και κατά ένα οριακό 0,7%.

Όλα αυτά δυσκολεύουν, προφανώς, το σχέδιο που έχουν εξαγγείλει οι συνεταιρισμοί (κοοπερατίβες) για απόσυρση 300.000 τόνων από την αγορά, όπως πρώτο το olivenews.gr ενημέρωσε το ελληνικό κοινό.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση με το τι έχει συμβεί το τελευταίο έτος. Η τιμή του έξτρα έχει υποχωρήσει κατά 450 €/ τόνο, δηλαδή 17%, ενώ του λαμπάντε 1° κατά 430 €/ τόνο, κατά -19%. Πρόκειται δηλαδή για μια μάλλον λογική υποχώρηση των τιμών αν αναλογιστεί κανείς την εκρηκτική άνοδο της παραχθείσας ποσότητας. Φυσικά, το ερώτημα είναι, ποιες ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να είναι κερδοφόρες σε αυτά τα επίπεδα τιμών;