Ανακοίνωση της 4Ε για την Ημερίδα της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου

2495

Στην ημερίδα «Ανοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο» (19/6/2019), η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε, συνδεδεμένο μέλος της ΕΔΟΕ, συμμετείχε με τον πιο ενεργό και εποικοδομητικό τρόπο.

Κατ΄αρχήν, αποτέλεσε ιδιαίτερα ευχάριστη και αισιόδοξη έκπληξη η υιοθέτηση, εκ μέρους του Υπουργού ΑΑ&Τρ, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, της άποψης ότι πρώτον βασικό άξονα πολιτικής του Υπουργείου θα πρέπει να αποτελέσει η σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο. Ελπίζουμε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών της 7ης Ιουλίου η τοποθέτηση αυτή θα συμβάλει στην χάραξη καλύτερης στρατηγικής στον τομέα του ελαιολάδου.

Η 4Ε έχει υποβάλει αρμοδίως (στον Υπουργό και την διευθύντρια του Υπουργείου) σχετικό υπόμνημα για τη συμμετοχή των αμέσως εμπλεκομένων παραγωγών, μεταποιητών, εμπόρων και του Κράτους, καθώς και των επιστημόνων του κλάδου. Μάλιστα, η 4Ε έχει αναφερθεί και στην ανάγκη από κοινού συμμετοχής του ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) με την επιτραπέζια ελιά (ΔΟΕΠΕΛ).

Οι κ.κ. Αλιέως Δήμητρα, Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Βασίλης Ζαμπούνης, Σταύρος Βέμμος

Κατά τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος δρ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη επεσήμανε: «Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών της Ελαιοκομίας (4Ε), πρεσβεύει ότι είναι καιρός όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό φόρουμ για την προστασία, ανάπτυξη και προώθηση του ελαιοκομικού τομέα. Το ζητούμενο είναι η υγιής συλλογικότητα, η οποία από κακούς χειρισμούς, έχει δεινοπαθήσει για πολλές δεκαετίες. Ας είναι η σημερινή συνάντηση η αρχή ενός γόνιμου διαλόγου και όχι μια ακόμη συνάντηση για την συνάντηση. Οι καιροί ου μενετοί. Καλή επιτυχία στο εγχείρημα». Στο ερώτημα «ποιος φταίει και πως μπορούμε να το διορθώσουμε;», η ίδια έδωσε την απάντηση ότι η έλλειψη συνεργατικότητας είναι αιτία της αδυναμίας μας. Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το άγος των παλαιών συνεταιρισμών με νέες υγιείς συλλογικότητες». Παράλληλα έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη σύνδεσης του ελαιολάδου με τον πολιτισμό, υπενθυμίζοντας ότι η UNESCO έχει συμπεριλάβει τη Μεσογειακή Δίαιτα στη άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όπου οι άλλες χώρες αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα.

Τα μέλη της 4Ε συμμετείχαν στην ημερίδα:

* Ως ομιλητές στις 6 από τις 7 ενότητες της ημερίδας οι (κατά σειράν παρέμβασής τους): Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη (τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας), Βασίλης Ζαμπούνης (Ελιά & Ελαιόλαδο, olivenews.gr), Αλιέως Δήμητρα (SOVENA SA), Βέμμος Σταύρος (καθ. ΓΠΑ), Περδίκης Διονύσης (καθ. ΓΠΑ), Μοχλούλης Άγγελος (PIERALISI Hellas), Χριστοπούλου Έφη (Χημικός, Γευσιγνώστρια), Καλτσής Γιάννης (Πρότυπον ΑΕ), Δημόπουλος Κωνσταντίνος (καθ. Βιοχημείας ΕΚΠΑ), Μπόσκου Γεώργιος (καθ. Χαροκόπειου Πανεπιστημίου).
Τα διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα όλων, όπως και οι σημαντικές εμπειρίες τους, εμπλούτισαν το διάλογο της ημερίδας, ενώ σεβάστηκαν απόλυτα τον σκοπό της, αποφεύγοντας να προβάλουν και να διαφημίσουν την 4Ε.

* Επίσης συντέλεσαν και υποστήριξαν έμπρακτα την ημερίδα ως χορηγοί επικοινωνίας (Ελιά & Ελαιόλαδο, olivenews.gr), καθώς και με χρηματική χορηγία (Πρότυπον ΑΕ).

 

1 ΣΧΟΛΙΟ