Άνοδος τιμών με μειωμένες συναλλαγές

453
Ευγενική παραχώρηση SOVENA

Ανέβηκαν οι τιμές ελαιολάδου στην Ανδαλουσία, αλλά με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση των ποσοτήτων που έγιναν συναλλαγές. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών της περιφέρειας. Από όσα τουλάχιστον παραδοσιακά ισχύουν για τα χρηματιστήρια, αυτό αποτελεί σημάδι ότι η αγορά είναι «ρηχή», άρα η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ιδιαίτερα επισφαλής. Άλλωστε όπως γράψαμε (Πόσο απέχει η επιθυμία από την πραγματοποίησή της;, 14/06) στην Ισπανία αυτή την εποχή γίνονται κάποιοι χειρισμοί προκειμένου να έχει επιτυχία η εξαγγελία για την απόσυρση των 300.000 τόνων από τις κοοπερατίβες, γι΄αυτό και θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.

Να σημειώσουμε ότι παρατηρώντας τις 4 τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνουμε:

  1. Άνοδο του μέσου όρου των τιμών όλων των ποιοτικών κατηγοριών κατά 150 €/ τόνο, ενώ παράλληλα οι διακινούμενες εβδομαδιαίως ποσότητες μειώθηκαν κατά 70%,
  2. Αυτή η άνοδος τιμών αφορά κυρίως στο κοινό παρθένο κατά 125 €/ τόνο, αλλά με μείωση των συναλλαγών κατά 74%, καθώς και του λαμπάντε 1° κατά 237 €/ τόνο με μείωση των συναλλαγών κατά 92%.

Του έξτρα παρθένου οι τιμές υποχώρησαν μόνο κατά 25 €/ τόνο, αλλά η μείωση των συναλλαγών ήταν πιο περιορισμένη κατά 55%.