Τα νέα της αγοράς

218

Για την ισπανική αγορά γράφουμε σε άλλες αναρτήσεις του olivenews.gr, ενώ η ιταλική βρίσκεται πάντοτε άνω των 5 €. Πριν περιπέσει σε πλήρη θερινή ραστώνη, η ελληνική αγορά κινείται δίνοντας μικρά ανοδικά σκιρτήματα, έστω και κατά λίγα σέντς σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα. Οι Άγιοι Απόστολοι υπερβαίνουν τα 3,35 €/κιλό, ενώ η Κρήτη έχει μια μεγάλη γκάμα ποιοτήτων –μιλώντας πάντα για το έξτρα- που αρχίζει από τα 2,55 και προσεγγίζει τα 3,0 €/κιλό (τιμές χονδρικής, ex-factory).

Το ενδιαφέρον προέρχεται από τους ιταλούς αγοραστές μια και η ελληνική βιομηχανία τυποποίησης δείχνει να απέχει από την αγορά. Αντίστοιχα και η λιανική κίνηση είναι στο ναδίρ, με τις τιμές στα ύψη και τους καταναλωτές να μην πλησιάζουν τα ράφια. Το 88° τεύχος του Ελιά & Ελαιόλαδο καταγράφει μ.ό. τιμών 6,4 €/λίτρο για το έξτρα και 5,29 το «ελαιόλαδο» (κουπέ), ενώ η σχέση τιμών ελαιόλαδο:σπορέλαιο ξεπερνάει το 3,5:1.

Σαν αποτέλεσμα βαδίζουμε ολοταχώς για υψηλά αποθέματα λήξης περιόδου εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία θα αφορά σε προβληματικές ποιότητες [Ισπανικά παίγνια, Ελλήνων βάσανα, 07/06]. Ορισμένοι κάνουν εδώ και καιρό αισιόδοξες προβλέψεις για ερχόμενη εσοδεία 2019/20 σχεδόν 340 χιλ. τόνους, αν και το ερώτημα των θερινών θερμοκρασιών και της δακοκτονίας παραμένουν επίκαιρα παρά ποτέ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η μεν Ισπανία δήλωσε αποθέματα τέλους Σεπτεμβρίου τους 1.150.000 τόνους, η δε Ιταλία αντίστοιχα 43.000 τόνους.